Istorii de succes

 • Cultivarea rezistenței la schimbarea climei în Republica Moldova20 ian. 2016Cultivarea rezistenței la schimbarea climei în Republica MoldovaPentru Vasile Baciu, fermier din satul Sadaclia situat în sudul Republicii Moldova, cel mai bun lucru din anul 2015 a fost primirea unui grant oferit de proiectul sprijinit de Ministerul Federal al Agriculturii, Pădurilor, Mediului și Gospodăririi Apelor al Austriei și de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru a procura echipament agricole modern și pentru a participa la instruiri privind practicile agricole reziliente la schimbarea climei.

 • Croindu-şi drumul către o viaţă independentă19 ian. 2016Croindu-şi drumul către o viaţă independentăNatalia Șarovarova locuiește împreună cu familia sa în Tiraspol, pe malul stâng al râului Nistru. Părinții o numesc „copila soarelui”. Tânăra are un cromozom suplimentar în construcția genetică. Când s-a născut, medicii i-au sfătuit pe părinții ei să o abandoneze.

 • Moldova oferă un acces mai bun la vot pentru persoanele cu dizabilități12 ian. 2016Moldova oferă un acces mai bun la vot pentru persoanele cu dizabilitățiNicolae Ciobanu s-a născut în lumea celor care nu văd lumina zilei niciodată. Chiar dacă este orb, călătorește mult, a muncit dintotdeauna și nu a pierdut în viața sa nici un scrutin. În alegerile parlamentare din luna trecută, Nicolae a votat, pentru prima data, independent, fără ajutorul unui însoțitor.

 • Acordarea de asistență pacienților cu dizabilități din Moldova în lupta pentru drepturilor lor 4 ian. 2016Acordarea de asistență pacienților cu dizabilități din Moldova în lupta pentru drepturilor lorDupă o ceartă cu soțul său în 2002, Maria* a fost diagnosticată greșit și internată în secția psihiatrică din spitalul local. Dânsa a contestat de câteva ori spitalizarea sa, solicitând să fie externată. Însă, fiind declarată de stat drept instabilă și necesitând un tutore, solicitările acesteia au fost refuzate în repetate rânduri. Femeia a mai fost și privată de reprezentare legală, iar căsătoria sa a fost ulterior desfăcută fără informarea sa.

 • Încrederea aduce schimbarea spre bine în Republica Moldova4 ian. 2016Încrederea aduce schimbarea spre bine în Republica MoldovaNatalia Podolean muncește din greu ca să-și poată crește feciorul în vârstă de 10 ani. De dragul lui, a venit la centrul “Apriori” – o organizație neguvernamentală din oraşul Tiraspol, care, cu sprijinul unui program comun PNUD-UE, acordă gratuit asistență juridică şi psiho-socială persoanelor vulnerabile din regiunea de est a Republicii Moldova, aşa-zisa regiune transnistreană.

 • Deputatele din Republica Moldova sunt mai aproape de oameni, grație rețelelor de socializare4 ian. 2016Deputatele din Republica Moldova sunt mai aproape de oameni, grație rețelelor de socializareMembrele Parlamentului din Republica Moldova au învățat cum să transforme faptele și eforturile lor în mărci de valoare în mediul online și cum să-și construiască un brand memorabil. Asta, după ce au participat, în premieră, la atelierul de lucru „Comunicarea online. Branding personal și leadership online”, desfășurat în perioada 20-21 octombrie 2015, la Chișinău.

 • Mai aproape de un Parlament unde femeile şi bărbaţii sunt egal reprezentaţi2 dec. 2015Mai aproape de un Parlament unde femeile şi bărbaţii sunt egal reprezentaţiÎntr-o lume unde termeni precum egalitatea de gen sunt rostiţi la fiecare pas, de ce nu avem încă un Parlament în care să avem tot atâtea deputate cât şi deputaţi?

 • Parlamentul din Republica Moldova se întruneşte … la Edineţ 1 dec. 2015Parlamentul din Republica Moldova se întruneşte … la EdineţAgenții economici care fac agricultură în zona de Nord a țării s-au întrunit la o ședință cu deputaţii Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară. Preşedintele raionului, Iurie Garas, mărturiseşte că avea mari emoţii înaintea acestei întâlniri, pe fundalul nemulţumirii generale a agricultorilor, ramură care e extrem de dependentă de schimbările climatice: „Dispoziţia a fost însă cu totul alta. M-am convins că dialogul între oameni şi decidenţi chiar ajută la identificarea de soluţii pentru problemele noastre acute”.

 • Femeile deputate sunt determinate să schimbe fața politicii moldovenești1 oct. 2015Femeile deputate sunt determinate să schimbe fața politicii moldoveneștiÎn toată Europa, femeile sunt sub-reprezentate în parlamentele naționale. Media europeană este de doar 27 la sută. În Parlamentul Republicii Moldova, bărbații ocupă 80 din 101 de locuri. Totuși, vestea bună e că aceasta este cea mai mare reprezentare a femeilor deputate din 1994.

 • Caravanele tradiționale și dezbaterile publice inspiră romii să voteze 1 oct. 2015Caravanele tradiționale și dezbaterile publice inspiră romii să votezeLăsând la o parte mesele rotunde și seminarele de instruire, Uniunea Tinerilor Romi din R. Moldova au decis, în ajunul alegerilor locale generale din 14 iunie curent, să realizeze o campanie mai puțin convențională de informare privind participarea la vot în rândul populației de etnie romă. „Înarmați” cu o căruță trasă de cai, decorată în stil tradițional, și o orchestră, timp de aproape două săptămâni, tinerii romi au organizat Caravana națională „Hai la vot!”.