Reveniţi pentru a munci acasă: suport mic pentru parcurs sigur

Angajaţii Agenţiei Teritoriale de Ocupare a Forţei de Muncă Căuşeni consultă migranţii reveniţi de peste hotare, aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Foto - ATOFM Căuşeni

1 mai 2017. Valeriu Filimon, originar din Coșcalia, raionul Căușeni, a lucrat mult timp peste hotare. Deşi căsătorit şi cu doi copii, venea acasă doar de două ori pe an. Chiar dacă aflarea sa peste hotare asigura familiei Filimon un venit suficient pentru a avea un trai decent, Valeriu simțea că distanța îl îndepărta de soție și de copii.

Familia Filimon  avea ocazii rare de a fi împreună cu copiii în perioada când părinţii munceau peste hotare. Foto - Familia Filimon

Am realizat că dacă nu revin acasă, pierd cele mai importante momente din viaţa copiilor. Am înţeles că dacă nu îi ghidez la momentul oportun, copiii pot lua decizii care să le ciobească toată viaţa. Împreună cu soţia visăm ca copiii să să meargă la facultate, să-și găsească un serviciu bun pentru a-şi putea asigura viitorul aici, acasă”.

Cazul familiei Filimon nu este deloc unic. În ultimii 15 ani, conform unui studiu al NEXUS/IASCI din 2014, circa 44 000 moldoveni au revenit de peste hotare, lăsând în urmă experiența pe alocuri amară a migrației de muncă.

Primul gând al celor reveniți acasă este de a-și găsi un loc de muncă, pentru a se putea întreține. Însă, pe lângă ce au agonisit, bagajul celor reveniți conține și probleme: reîncadrarea copiilor la școală, starea de sănătate, psihologică. Toate acestea duc la nevoia de servicii de reintegrare socială, care ar facilita angajarea în câmpul muncii, dar și i-ar ajuta să facă față celorlalte dificultăți cu care se ciocnesc.

Puncte de reper:

  • În 2016, agențiile de ocupare a forței de muncă din țară au înregistrat 2877 cetățeni ai Republicii Moldova reîntorși de peste hotare, inclusiv 590 femei, cu 10% mai mult decât în 2015.
  • Marea majoritate a acestor persoane au revenit din Federația Rusă (84%).
  • Circa 33% dintre migranţii reveniți beneficiari ai ANOFM au fost plasați în câmpul muncii în 2016.

Astfel, aproape 3000 de migranți reveniți anual se adresează la oficiile teritoriale din toată țara ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Ținând cont de numărul mare de beneficiari, dar și de importanța revenirii de muncă în procesul de reintegrare a migranților, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova a sprijinit ANOFM în activitatea sa de reintegrare a migranților reveniți. Asistența a fost oferită în cadrul proiectului “Migrație și Dezvoltare Locală”, implementat de PNUD Moldova și parte a Programului de Țară al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Cu sprijinul proiectului MIDL, au fost fortificate capacitățile a 10 agenții teritoriale pentru a oferi servicii mai bine cetățenii moldoveni reveniți de peste hotare. Astfel, persoanele responsabile de reintegrarea migranților din aceste agenții au beneficiat de instruiri, echipament tehnic pentru oficiu, schimb de experiență, etc.

O noutate va fi însă crearea unui Mecanism Interinstituțional de Referință (MIR), prin intermediul căruia persoanele revenite vor fi ajutate să acceseze mai repede și mai ușor serviciile de care au nevoie pentru a-și rezolva multitudinea de probleme cu care se confruntă la revenire.

Datorită instruirilor PNUD mi-am formulat un algoritm aparte de discuție cu migranții reveniți. Acesta mă ajută să înțeleg mai bine spectrul larg al necesități pe care le au, să-i ghidez în procesul de luare a deciziilor. Așa simt că sunt mult mai utilă pentru migranți și că serviciile ATOFM Căușeni au un randament mult mai înalt. Un sfat oferit omului potrivit la momentul potrivit îi poate schimba viaţa sa, a familiei sale, dar şi a ţării, până la urmă”, afirmă Liuba Caldarova, responsabilă pentru lucrul cu migranții reveniți de la Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă (ATOFM) din Căușeni.

Apelând la ATOFM Căușeni, familia Filimon fost ajutată să găsească soluția care li s-a potrivit cel mai bine. Aceştia au fost direcționați către programul PARE 1+1. Fiind ghidați de angajaţii Agenției, au finalizat cursuri de instruire, au aplicat la program și au primit finanțare pentru deschiderea afacerii proprii. Acum au creat o gospodărie piscicolă în satul natal. Responsabilitățile le împart egal – soțul se ocupă de partea tehnică, iar soția gestionează componenta financiară a întreprinderii. “Știm că nu vom fi bogați. Important este să avem bani suficienți pentru familie. Ne mai dorim să mai amenajăm aici o zonă frumoasă de odihnă pentru oamenii din sat şi nu doar - să începem să construim în jurul nostru acea țară frumoasă care am văzut-o peste hotare, dar care ne-o dorim acasă”, spune entuziasmată Ludmila Filimon.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD