Nașterea nu mai este un motiv de frică în Slobozia, stânga Nistrului

Foto: SDC

14 aprilie 2017. Prima fiică a Alionei și Taras Jironkiny ar fi împlinit astăzi 12 ani, dacă ar fi supraviețuit nașterea. Această pierdere s-a întâmplat la maternitatea din orașul natal Slobozia, care, la acel moment, nu era echipată corespunzător  pentru a trata nou-născuții cu pneumopatie. Doi ani mai târziu, femeia a aflat că este din nou însărcinată, și a decis să nască în Dnestrovsk, la 20 km depărtare de casă, dar, în acea vreme, în condiții mai sigure. Un al treilea copil a venit după 10 ani de speranțe și, la început, Aliona nu era sigură dacă va naște în Slobozia.

"Ne-a luat 10 ani pentru a avea acest copil. În timpul sarcinii medicii mi-au spus că maternitatea spitalului din orașul nostru a fost renovată și dotată cu cel mai performant echipament. A fost o decizie dificilă pentru mine ca să mă întorc acolo, dar acum sunt mulțumită că am făcut o alegere corectă", ne relatează mama de 34 de ani.

Foto: Arhiva personală. Maxim la cinci luni

Spitalul din Slobozia a fost construit cu treizeci de ani în urmă. De atunci, maternitatea a avut doar reparații minore. Necesitatea de a oferi condiții adecvate pentru mame și nou-născuți a fost în creștere și tot mai presantă în fiecare zi: ușile, sistemul de încălzire și cel sanitar, precum și echipamentele medicale erau învechite și de multe ori nu funcționau.

Începând cu anul 2009, grație finanțării acordate de Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), peste 17 instituții medicale de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv centre perinatale, de transfuzie a sângelui, secții de chirurgie sau ambulatoriu, au fost renovate și dotate cu echipament medical. Specialiștii din șapte instituții perinatale din stânga Nistrului au fost instruiți în domeniul standardelor medicale de către colegii lor din dreapta Nistrului.

Foto: SDC

În Slobozia, unde locuiește familia, în 2015, maternitatea a fost renovată și dotată cu echipament medical modern datorită SDC. Obiectivul programului, cu valoare de aproape 2 milioane de dolari, a fost de a oferi populației din stânga Nistrului servicii de sănătate comprehensive și de calitate, mai ales în ceea ce privește sănătatea mamei și a copilului, și imunizarea.

Nou născutul Alionei, Maxim, a avut icter neonatal, o afecțiune des întâlnită la nou-născuți, care este inofensivă atunci când spitalul poate oferi servicii de fototerapie corespunzătoare, care de obicei implică plasarea pacienților sub o lumină albastră ce schimbă forma și structura moleculelor de bilirubină astfel ca ea să poată fi excretată.

Până recent, maternitatea din Slobozia nu deținea acea tehnologie non-invazivă și singura opțiune propusă de spital era plasarea nou-născutului în secția de terapie intensivă și continuarea cu un tratament intravenos, un proces dificil pentru nou-născuți și o experiență tulburătoare pentru părinți. Din fericire, clinica acum poate trata icterul cu un tratament nedureros și adecvat timpului.

Secția de maternitate a devenit atât de populară, încât numărul de nașteri, comparativ cu 2014, a crescut cu 20 la sută.

Foto: SDC

"Femeile știu că noi avem toate facilitățile pentru a oferi servicii profesionale și condiții moderne și preferă să nască aproape de casa lor", explică Natalia Sert, conducătoarea secției de maternitate. "Acum noi toți ne bucurăm de condiții mai bune: mamele, copiii și personalul medical", spune ea.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD