Un concert alimentat de energie solară a răsunat în Chișinău


band performing on the stage
Primul concert alimentat de energie solară din Republica Moldova promovează sursele de energie alternativă. Foto: PNUD/Mihai Maciuca

Concertul alimentat de energie solară, care a avut loc pe 28 aprilie 2013, este doar începutul pentru formația FurioSnails.

”În 2014 ne propunem  să organizăm un concert şi mai mare alimentat de energia regenerabilă.”, a spus Lilian Severin, solistul formației FurioSnails.

Puncte de reper:

  • Sistemele de încălzire moderne pe bază de biomasă au fost instalate în 139 de școli, grădinițe, centre comunitare și primării.
  • Noile sisteme de încălzire au ajutat la crearea a peste 250 de noi locuri de muncă, precum și lansarea a zeci de noi întreprinderi producătoare de combustibil biomasa sub forma de pelete si brichete.

”Vrem să promovăm resursele alternative de energie. Vrem ca Republica Moldova să-şi diminueze din dependenţa faţă de furnizorii externi de resurse energetice, producând propria energie din soare, vânt, apă, biomasă.”

Sute de oameni  şi-au petrecut după amiaza în ritmurile muzicii alimentate de la energia solară.

Formaţiile FurioSnails, Whinona Ryderz, Paralela 47, DJ Dawee (SWS, Berlin), Dandies, Laura Bodorin şi Fanfara de Fete de la Holercani au încântat oamenii cu piesele lor energizante în cadrul concertului în aer liber „Sun Dă-i Fest”.

Sun Dă-I Fest a fost un eveniment  în aer liber, spaţiu în care au fost organizate expoziţii de tehnologii de utilizare a energiei regenerabile, expoziţii foto cu istorii de utilizare a energiei regenerabile în Republica Moldova, precum şi fotografii  simbol ce promovează reducerea emisiilor de bioxid de carbon.

„Energie pură! Asta avem la Sun Dă-i Fest! Energie curată şi accesibilă pentru fiecare: este unul din mandatele PNUD în toată lumea”a declarat Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

”Soarele, vântul, apa, biomasa sunt surse sigure de energie care ne ajută să păstrăm planeta curată. Ne ajută să avem propria energie, produsă în propria ţară. Iar asta înseamnă siguranţă, locuri noi de muncă, noi afaceri şi bani investiţi în Moldova pentru dezvoltarea Moldovei.”

„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în acţiunile sale de a spori consumul de energie din surse regenerabile. Ne dorim ca tot mai mulţi oameni să devină susţinători şi consumatori ai energiei  regenerabile.”, a spus la concert Kaido Sirel, şef al Secţiei operaţiuni  la Delegaţia Uniunii Europene.

”Ne dorim ca tot mai mulţi oameni să devină susţinători şi consumatori ai energiei  regenerabile. Sunt convins că acest concert rock va spori numărul susţinătorilor energiei eco în Republica Moldova”

”Sun Dă-I Fest! Este o inițiativă comună a formației FurioSnails, Moldcell şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, ca formă de energie regenerabilă pentru încălzirea clădirilor publice și caselor în zonele rurale. Panourile fotovoltaice ce au captat radiaţia solară, transformând-o în energie electrică, au fost oferite gratuit pe durata concertului de compania franceză SolarTech.