Parlamentul din Republica Moldova se întruneşte … la Edineţ

Foto: PNUD Moldova

1 decembrie 2015. Agenții economici care fac agricultură în zona de Nord a țării s-au întrunit la o ședință cu deputaţii Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară.

Puncte de reper

  • În R. Moldova funcționează patru Oficii teritoriale de informare a Parlamentului: la Edineț, Leova, Comrat și Orhei.
  • Proiectul pilot a fost lansat în 2014 și va dura până în vara anului 2015, existând posibilitatea extinderii lui și în alte localități din iulie 2016.

Preşedintele raionului, Iurie Garas, mărturiseşte că avea mari emoţii înaintea acestei întâlniri, pe fundalul nemulţumirii generale a agricultorilor, ramură care e extrem de dependentă de schimbările climatice: „Dispoziţia a fost însă cu totul alta. M-am convins că dialogul între oameni şi decidenţi chiar ajută la identificarea de soluţii pentru problemele noastre acute”.

Întâlnirea de la Edineţ a fost organizată de Oficiul teritorial de informare a Parlamentului (OTIP).

OTIP – veriga de comunicare dintre oameni şi deputaţi

OTIP-ul este un instrument extraordinar, este de părere președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară, Radu Mudreac. ”Vom utiliza această oportunitate mult mai des, deja avem programate vizite în teritoriul ale comisiei la Comrat și Leova unde, de asemenea sunt deschise oficii de acest fel. Este cu adevărat important să ne informăm din prima sursă despre doleanțele oamenilor, iar faptul că toată logistica este asigurată de oficiul teritorial ne apropie mult de alegători și ne ajută să fim mai eficienți în munca noastră”, spune deputatul.

Deputatul Oleg Sîrbu s-a arătat şi el mulțumit de atmosfera din ședință. ”Am văzut ce vor agricultorii. Asemenea întâlniri ne unesc și aceasta este cel mai important”, spune deputatul care, fiind originar din Edineț, este unul dintre vizitatorii fideli ai Oficiului Teritorial de Informare a Parlamentului.

La această oră în OTIP-ul responsabil de 11 raioane din Nord sunt angajate două persoane. Șefa oficiului este mândră de posibilitățile pe care le poate oferi și care au fost furnizate cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului “Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”, implementat cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

OTIP-ul din Edineț organizează diverse întâlniri cu alegătorii pentru deputați, facilitează transmiterea reclamațiilor și doleanțelor oamenilor din zonă către autorităț, informează tinerii, persoanele din păturile social-vulnerabile despre cum pot să se facă auziți de putere și la solicitare ajută liceenii să ajungă la excursii în Parlament

De asemenea, OTIP-ul a organizat mai multe întâlniri cu femeile cu venituri reduse și cele cu necesități speciale din zonă. La o întrunite de acest fel autoritățile au fost sesizate că oficiul stării civile din oraș, aflat în reconstrucție, proiectează o rampă nepracticabilă. Stela Belitei, șefa OTIP-ului a intervenit pe lângă autorități și a reușit să obțină reconstrucția rampei.

Toate OTIP-urile din țară au fost utilate cu calculatoare, disponibile inclusiv pentru vizitatori care pot, ajutați de consultanții din oficiu, să acceseze pagina web a Parlamentului, să scrie petiții și să solicite întâlniri cu deputații. De asemenea, grație susținerii PNUD, a fost asigurată posibilitatea organizării unor video-conferințe cu parlamentarii.

„Se simte un deficit de comunicare cu cei de sus”

”Se simte un anumit deficit de comunicare cu cei de sus, OTIP-urile sunt un nivel intermediar care face legătura între oamenii simpli, autoritățile locale și Parlament. Este important acest lucru, deși poate nu sunt chiar atât de frecvente aceste vizite precum ne-am dori noi”, spune președintele raionului Edineț, Iurie Garas.

La rândul său, şefa OTIP Edineţ Stela Bitei se arată încrezătoare: ”Fiind la început, respectiv există și din partea oamenilor o apatie, ei nu prea cred ca este posibil așa ceva, dar noi insistăm, îi informăm, lucrăm în special cu persoanele din mediul rural, cu oameni din pături social-vulnerabile, cu femeile și tinerii, ca să vadă că pot să se facă auziți, să rezolve probleme, să formuleze propuneri și încet câștigăm încrederea lor. Exact același lucru se întâmplă și în raport cu deputații, care tot au nevoie de timp să înțeleagă ca noi nu facem politică, noi suntem aici ca să-i susținem și să le facilităm dialogul cu oamenii.

Apatia poate fi învinsă, antidotul e comunicarea

Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului, dincolo de obiectivul declarat de informare și facilitare a comunicării dintre Legislativ și cetățeni, promovează democraţia participativă, contribuind la implicarea oamenilor în procesul de luare a deciziilor. Acest lucru este extrem de important în condițiile în care sondajele atestă o apatie destul de mare a cetățenilor față de reformele anunțate. De asemenea, prin implicarea oamenilor în dezbaterea unor schimbări în legislație, încrederea cetățenilor în instituțiile statului ar putea crește.

Toți angajații oficiilor teritoriale de informare a Parlamentului au fost instruiți de experți cu sprijinul PNUD în cadrul proiectului “Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”. Ei au învățat despre bunele practici de funcționare a oficiilor de informare a Parlamentelor din Canada, Marea Britanie și Suedia. Agenda de instruire a mai inclus dezbateri și traininguri despre cadrul legal de funcționare a OTIP-urilor, conduita funcționarilor și încadrarea grupurilor vulnerabile în activitatea OTIP-urilor.

OTIP Raioane deservite
Edineț municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Ocnița, Edineț, Râșcani, Glodeni, Soroca,  Fălești, Drochia și Florești
Orhei Orhei, Telenești, Sângerei, Șoldănești, Rezina, Ungheni, Călărași, Strășeni, Criuleni, Dubăsari
Leova Leova, Nisporeni, Hâncești, Anenii Noi, Cantemir, Cimișlia, Ialoveni și Căușeni
Comrat Basarabeasca, Taraclia, Cahul, Ștefan Vodă și UTA Găgăuzia

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD