Moldova oferă un acces mai bun la vot pentru persoanele cu dizabilități

17 decembrie 2014. Nicolae Ciobanu s-a născut în lumea celor care nu văd lumina zilei niciodată. Chiar dacă este orb, călătorește mult, a muncit dintotdeauna și nu a pierdut în viața sa nici un scrutin.  În alegerile parlamentare din luna trecută, Nicolae a votat, pentru prima data, independent, fără ajutorul unui însoțitor.

În procesul electoral din Moldova a fost inclus pentru prima data, un plic trafaret - o fișă transparentă, perforată, dintr-un plastic subțire, concepută special pentru a putea vota. Persoanele cu deficiențe de vedere pot identifica tactil candidatul ales și, respectiv, aplica ștampila.

“Am fost foarte fericit și mândru că acum eu ca cetățean pot să pun votul meu, pot să-mi expun părerea fără ajutorul unei alte persoane, chiar și cea mai de încredere”, a spus domnul Ciobanu.

Plicul-trafaret a fost pilotat și testat pentru prima data la o singură secție de votare din Chișinău  în alegerile din 2010. Cu sprijinul Programului PNUD pentru Democrație, finanțat de Guvernele Suediei și a Norvegiei, toate secțiile de votare din Moldova au fost dotate cu echipament  electoral standardizat, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale.

Programul PNUD pentru Democrație contribuie la consolidarea capacității Parlamentului și a Comisiei Electorale Centrale (CEC) în realizarea mai eficientă a funcțiilor sale de bază și integrarea aspectelor egalității de gen și a drepturilor omului în procesul politic. Programul a contribuit la compilarea datelor dezagregate pe gen  precum  numărul alegătorilor de sex feminin și masculin,  îmbunătățirea accesului la procesul electoral pentru persoanele cu dizabilități, pregătirea CEC pentru a deveni instituție de management electoral conform standardelor ISO și la crearea unui registru al alegătorului valid.

Ludmila Iachim este în scaunul rulant de la 13 ani, dar este pentru prima data când a ieșit să voteze la secția de votare.

“Anul acesta am decis să votez la o secție de votare și este important ca acestea să fie accesibile pentru fiecare cetățean indiferent de dizabilitate și problema pe care o are”, a spus doamna Iachim. Ea a votat, mai întâi de toate, pentru o viață cu drepturi egale pentru toți oamenii și o viață mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități.

Pentru prima data în istorie, Republica Moldova are echipament modern și uniformizat  - urne și cabine de vot, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale. Procurarea materialelor pentru alegeri, care a inclus și peste 7 mii de cabine de vot și 10 mii de urne de vot, sunt o parte din asistența oferită de către PNUD pentru asigurarea unor  alegeri moderne și incluzive în Moldova.

Costul total al achiziţiilor este de peste 436 mii dolari SUA, alocat de către Guvernul Moldovei și Guvernul Norvegiei.

“Nu este vorba despre un singur eveniment, nu este vorba doar despre ziua alegerilor care a avut loc, este vorba despre o muncă în prealabil care fortifică sistemul, este vorba de lucrul de după eveniment când se analizează ce putea fi făcut mai bine pentru o îmbunătățire a procesului democratic, a transparenței și a rezistenței procesului electoral”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonatorul Rezident al ONU în Moldova.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD