O primară din Moldova sparge stereotipurile de gen

Programul ONU “Femeile în politică” de Dorin Goian

9 martie 2016. La 31 de ani, Aliona Chircu este una dintre cei mai tineri primari din Moldova.

Ea este, de asemenea, prima femeie primar în istoria satului său natal, Greblești, raionul Strășeni.

Însă drumul către succes nu a fost unul liniar pentru Aliona. Dimpotrivă, a fost adesea umplut cu sentimente de ezitare și îndoială.

Iar Aliona nu este singura femeie din Moldova care trăiește aceste sentimente. Cercetările arată că mai multe femei din Moldova nu sunt active în procesele de luare a deciziilor, deoarece le lipsește încrederea că vor reuși în politică.

De altfel, un studiu din 2015 ilustrează că 22 la sută dintre femei simt că „le lipsește caracter” pentru politică. Aproape una din trei femei nu crede că are suficientă experiență politică.

Dar în timpul unui seminar recent pe leadership, condus de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), pe lângă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, înăuntrul Alionei a început să se schimbe ceva.

Pe durata trainingului, ea a avut șansa de a-și explora calitățile de lideră din perspectiva egalității de gen. Aliona a făcut exerciții care au ajutat-o ​​să se concentreze pe abilitarea capacităților sale, să-și dezvolte calități manageriale și să afle despre bugetarea sensibilă la gen.

Mai mult, la un moment dat, Aliona a fost selectată să dirijeze o orchestră, un cor și o trupă de rock pe o scenă, în fața a peste o mie de oameni.

„A fost un punct de cotitură important în viața mea”, spune Aliona. „Eu am avut abilități de conducere întotdeauna, însă aceste seminare de instruire m-au ajutat să le descopăr înăuntrul meu”.

În acest sens, Aliona își exprimă recunoașterea față de seminare, care au fost susținute de Programul ONU „Femeile în politică”, program comun dintre agențiile PNUD Moldova și UN Women în Moldova, finanțat de guvernul Suediei, o inițiativă care i-a oferit încrederea de a candida la alegerile locale, dar și aptitudinile necesare pentru a conduce comunitatea ei.

A trecut printr-o luptă aprigă cu un candidat bărbat la primăria satului, dar, în cele din urmă, a câștigat, cu o marjă îngustă de doar 44 de voturi.

Din momentul în care Aliona Chircu a fost aleasă primară, viața femeii s-a schimbat cu 180 de grade. Între atragerea de noi investiții în satul ei, renovarea casei de cultură, care este un edificiu istoric, și amenajarea unui teren de sport pentru copii, Aliona este prinsă într-o grămadă de alte activități.

Ea a început să facă progrese la o mulțime de provocări majore în comunitatea sa, dar a devenit, de asemenea, o femeie model pentru alte femei din satul ei. Pe parcursul întâlnirilor sale cu cetățenii, Aliona încurajează femeile să fie active în viața socială și economică, să lucreze și să se implice în rezolvarea problemelor comunitare. Iar odată cu renovarea grădiniței, ea speră să elimine povara îngrijirii copiilor care și-o asumă doar femeile, astfel încât acestea să-și poată dezvolta, de asemenea, aptitudini profesionale.

„Eu le spun mereu femeilor să facă ceea ce le place și să fie active. Dacă le place să creeze, atunci le încurajez să lanseze o afacere mică cu produse handmade. Nu stați acasă. Realizați-vă visele voastre”.

Aliona oferă Moldovei o altă față a politicii, iar ea construiește o nouă cale pentru femeile din comunitatea ei. Ea poate fi extrem de ocupată cu problemele comunității, dar eforturile sale cu siguranță par să fi dat roade.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD