Caravanele tradiționale și dezbaterile publice inspiră romii să voteze

Caravana Națională „Hai la vot!” a pledat pentru importanța participării femeilor la alegeri, nu doar ca alegători, dar și în calitate de candidați. Foto credit: Programul "Femeile în politică/ Dorin Goian

26 august 2015. Lăsând la o parte mesele rotunde și seminarele de instruire, Uniunea Tinerilor Romi din R. Moldova au decis, în ajunul  alegerilor locale generale din 14 iunie curent, să realizeze o campanie mai puțin convențională de informare privind participarea la vot în rândul populației de etnie romă. „Înarmați” cu o căruță trasă de cai, decorată în stil tradițional, și o orchestră, timp de aproape două săptămâni, tinerii romi au organizat Caravana națională „Hai la vot!”.

Peste 7.000 de femei și bărbați de etnie romă, împreună cu un alți 20 mii de oameni din opt orașe și sate, au fost informați despre importanța participării conștiente la alegerile locale. Unul dintre aceste localități a fost Chetrosu, care este situată la 150 de kilometri nord de Chișinău.

Puncte de reper:

  • Peste 7.000 de femei și bărbați de etnie romă, împreună cu un alți 20 mii de oameni din opt orașe și sate, au fost informați despre importanța participării conștiente la alegerile locale.
  • În satul Chetrosu, raionul Drochia, 98% dintre romi au votat la alegerile locale din iunie 2015, comparativ cu aproximativ 35% în 2011.
  • Caravana națională „Hai la vot!” a avut loc grație suportului oferit de Programul ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
  • O altă campanie de sensibilizare a cetățenilor de etnie romă a avut loc și în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză, care a fost efectuată cu sprijinul Programului PNUD pentru Susținerea Democrației, componenta Alegeri.
  • Dezbateri publice, campanii de informare door-to-door, campanii stradale, exerciții de simulare și programe de radio au fost printre instrumentele-cheie de a informa și motiva oamenii de etnie romă să participe la alegeri.

Aceasta, în timp ce un studiu din 2014 privind situația femeilor și fetelor de etnie romă din Moldova arată că ele încă sunt „vulnerabile la discriminare, excluziune socială și marginalizare și doar un număr redus de femei și fete sunt implicate în viața civică și comunitară”.

Marin Alla, președintele Uniunii Tinerilor Romi, a spus că prin această caravană își dorește să susțină importanța participării femeilor de etnie romă nu doar în calitate de votante, dar și în calitate de candidate. „Prezența la vot în comunitățile de romi, care au fost parte a campaniei de informare,  a crescut considerabil. De exemplu, în satul Chetrosu 98% dintre romi au votat la alegerile locale din iunie 2015, comparativ cu aproximativ 35% în 2011”, a declarat Alla. În celelalte șapte comunități participante la campania de informare, prezența la vot a romilor a crescut, în medie, până la 60%. Acum patru ani rata de participare a persoanelor de etnie romă a fost la nivelul de 20-25%.

Totuși, premiera alegerilor din acest an este că romii au participat nu doar în calitate de votanți la alegeri, dar 15 dintre ei au candidat la funcția de consilieri în primăriile din întreaga țară. Șapte dintre acești candidați au fost femei. „Femeile rome trebuie să se implice activ în procesul electoral și în viața comunității și mă închin în fața lor că și-au luat angajamentul să facă viața mai frumoasă pentru semenii lor”, spune baronul romilor Artur Cerari.
De altfel, în rezultat, pentru prima dată în istoria Moldovei, două femei de etnie romă au devenit consiliere locale, în urma alegerilor locale generale din 14 iunie 2015. Varvara Duminică, din satul Chetrosu, raionul Drochia, este una dintre ele, iar Laura Bosnea din orașul Râșcani – cea de-a doua.

Caravana națională „Hai la vot!” a avut loc grație suportului oferit de Programul ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Una dintre prerogativele programului este de a spori participarea politică a femeilor în procesele de luare a deciziilor, în special a femeilor din grupurile marginalizate, prin încurajarea și consolidarea capacităților lor de a candida la alegerile locale și naționale.

Ba mai mult, pe lângă Caravana națională „Hai la vot!”, o altă campanie de sensibilizare a cetățenilor de etnie romă a avut loc și în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză, care a fost efectuată cu sprijinul Programului PNUD pentru Susținerea Democrației, componenta Alegeri. Dezbateri publice, campanii de informare door-to-door, campanii stradale, exerciții de simulare și programe de radio au fost printre instrumentele-cheie de a informa și motiva oamenii de etnie romă să participe la alegeri.

Un exemplu elocvent de campanie a fost dezbaterea publică în aer liber, organizată în satul Feropontievca. Evenimentul a reunit peste 20 de femei și bărbați romi, pentru a discuta înregistrarea alegătorilor și procedurile de vot, precum și importanța participării cetățenilor la guvernarea locală. Moderatorul a încurajat participanții să discute despre problemele cu care se confruntă comunitatea (de exemplu, rata înaltă a șomajului și crearea a noi locuri de muncă, livrarea nesigură a energiei electrice și a apei curente) pentru „a ajuta romii să abordeze aceste probleme împreună cu candidații la alegerile locale, și, ulterior, cu oficialii aleși”.

Poveștile menționate mai sus sunt doar câteva „dovezi” ale campaniei extinse de educație civică, care și-au propus să încurajeze și să informeze grupuri specifice de alegători, precum cei cu dizabilități, minoritățile etnice, în special femeile rome, pentru a participa la alegerile locale.

Campania, realizată cu sprijinul programului ONU „Femeile în politică” și Programul PNUD pentru Democrație, componenta Alegeri, în perioada mai-iunie 2015, a completat eforturile de educație civică desfășurate de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova înainte de alegerile locale din 2015, în vederea creșterii participării a diferitelor categorii de alegători la alegerile din Moldova.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD