Moldova: Parcul Național Orhei – de la neglijare până la recunoaștere drept patrimoniu mondial

Parcul Național Orhei reprezintă o zonă de importanță națională, protejată de lege. Drept parte a parcului național – rezervația cultural-naturală “Orheiul Vechi” este în proces de a fi inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

20 octombrie 2016. Nu cu mult timp în urmă, Republica Moldova – neavând nici munți și nici coaste maritime – era considerată a fi privată de atracții turistice. Chiar și cetățenii țării nu realizau faptul că dispun de o comoară naturală excepțională chiar în inima țării, doar la 50 km de capitală.

Zona Orheiului era văzută ca o zonă tipică cu lunci de râu, sate vechi și păduri. Localnicii nici nu bănuiau de ce dispun: astfel monumentele arhitecturale au fost abandonate și au degradat cu timpul, iar pădurile au fost tăiate și utilizate în mod inadecvat. După cum menționează Elisabeta Țurcanu, de 56 de ani: “Când m-am mutat aici cu vreo 30 de ani în urmă, pădurile de aici erau foarte bogate, pline de pomușoare și ciuperci. Iar acum nimic nu mai poți găsi pe aici.”

Doar în 2002 au fost lansate primele servicii de turism rural. După care, în 2008, Ministerul Mediului - în parteneriat cu PNUD Moldova și cu suportul financiar al Fondului Global pentru Mediu – a inițiat procedura de constituire a Parcului Național al țării, pentru a “îmbunătăți acoperirea și eficiența gestionării sistemului de arii protejate în Moldova”. În 2013, Parlamentul a decis să creeze Parcul Național Orhei.

Fiind atractiv datorită diversității sale biologice, culturale și arhitecturale și fiind ușor accesibil pentru turiști, Parcul Național a fost creat pentru a conserva biodiversitatea, stopa degradarea ecosistemelor forestiere, restabili managementul durabil al pădurilor și pășunilor, conserva moștenirea culturală și arhitectural-istorică, precum și pentru a promova agricultura prietenoasă mediului și eco-turismul.

Cu suportul Proiectului PNUD/GEF au fost elaborate studii pentru a identifica atracții turistice, au fost create hărți turistice, au fost marcate rute turistice, au fost instalate panouri informaționale, au fost reîmpădurite arii importante, iar localnicii au fost instruiți cu privire la importanța conservării biodiversității pentru dezvoltarea durabilă a turismului rural în Moldova.

În Orhei sunt concentrate valori importante ale civilizației rurale și culturii naționale într-un cadru atractiv și pitoresc. Tradiții de veacuri au fost conservate aici, cu o combinație originală de obiceiuri, ritualuri, folclor și altele.

Parcul Național Orhei este o atracție turistică importantă, precum sunt și rezervațiile peisagistice Trebujeni și Ţigănești, pădurea Curchi, nenumăratele locații arheologice, un oraș din timpurile Hoardei de Aur, un oraș – fortăreață medievală, 5 mănăstiri, 4 moșii boierești și multe altele. Acesta este îndrăgit și de amatorii practicilor transcendentale, care consideră zona dată drept un centru energetic special.

 

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD