Găsirea unui loc de muncă este o muncă serioasă: Experiența SYSLAB în Moldova

23 Feb 2015

BENEFICIARĂ DIN CADRUL PROGRAMULUI (FOTO: PNUD MOLDOVA/CRISTINA LISII) BENEFICIARĂ DIN CADRUL PROGRAMULUI (FOTO: PNUD MOLDOVA/CRISTINA LISII)

Recent am avut ocazia să vizitez unul din Centrele SYSLAB din Moldova.

SYSLAB funcționează pentru oamenii care se află în afara câmpului de muncă de ceva timp, imigranții reveniți și tinerii recent absolvenți, cărora le lipsește experiența de lucru relevantă. Și deși la prima vedere ar părea simplu, am descoperit că ceea ce oferă SYSLAB este mai mult decât pur și simplu sesiuni de training.

1.  Consiliere personalizată

Spre deosebire de resursele on-line sau a altor programe de formare, SYSLAB oferă consiliere personalizată și ședințe de coaching față-în-față cu un consilier în carieră. Beneficiarii susțin că această abordare i-a ajutat să-și clarifice obiectivele profesionale și să decidă care este cel mai bun mod de a acționa pentru atingerea lor.

Introspecția structurată este o componentă cheie în acest proces.

Olga Tumuruc a lucrat în calitate de funcționar public înainte de a merge în concediu de maternitate. A realizat pe parcurs că dorește să-și schimbe cariera, însă nu era sigură cum să o facă.

“Probabil cel mai important lucru care mi s-a întâmplat la SYSLAB a fost să înțeleg ce îmi doresc să fac în continuare. Cu sprijinul consilierilor în carieră a centrului am putut să-mi evaluez în mod obiectiv abilitățile pentru a obține cariera dorită."

Olga este la moment angajată în calitate de jurist.

2.  Sprijin moral

Cunoașterea faptului că mai sunt și alții care fac față acelorași greutăți poate servi ca un stimulent puternic al stimei și încrederei în sine.

SYSLAB recrutează grupuri de participanți care trec în esență prin provocări similare. Respectiv aceștia pot împărtăși lucrurile învățate din succesele și eșecurile zilnice în siguranța unui spațiu destinat sprijinului moral reciproc și schimbului de cunoștințe.

Inga Lipovan este un imigrant revenit după 13 ani de trai în Lituania. Ea s-s adresat la centrul SYSLAB într-o stare de disperare, fiind incapabilă să obțină un loc de muncă care s-ar potrivi așteptărilor sale profesionale.

“Cel mai util pentru mine a fost comunicarea cu oameni în situații similare cu a mea.”

Acum ea lucrează în calitate de asistent de proiect la o organizație de caritate pentru refugiați.

3.  Găsirea unui loc de muncă este o muncă serioasă

Participanții depun timpul și efortul necesar găsirii un loc de muncă, prin urmarea unui proces bine structurat. Ei vizitează centrul SYSLAB zilnic pentru cursuri, simulări, consiliere față-în-față, și pentru a lucra la aplicările sale pentru locuri de muncă.

Pe lângă beneficiile evidente a unui efort intens și coerent depus la căutarea de lucru -  mai există și un avantaj mult mai subtil, în a avea un program zilnic de "lucru". Astfel se dezvoltă disciplina și  sunt pregătiți participanții pentru viața de muncă, chiar înainte de a obține locul de muncă.

Tatiana Lapicus, adminstratoarea unui centru SYSLAB, mi-a atenționat că: “Toți aplicanții la programul SYSLAB, de la bun început dețin toată experiența necesară pentru a reuși, doar că nu sunt pregătiți să-i convingă și pe angajatori de acest lucru."

Din câte am putut observa, abordarea unică și presonalizată adoptată de SYSLAB poate asigura că participanții nu sunt doar pregătiți dar și nerăbdători să iasă și să cucerească piața muncii.

Aștept cu nerăbdare să re-vizitez cât mai curând centrul SYSLAB!

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD