Moldova are talent- iar MiLab știe cum să-l folosească!

26 Ian 2015

Vezi  blog-urile noastre anterioare cu privire la cum MiLab ajută Moldova să implementeze inovația  Vezi blog-urile noastre anterioare cu privire la cum MiLab ajută Moldova să implementeze inovația

În calitatea mea de Coordonator Rezident al ONU și Reprezentant Permanent al PNUD în Republica Moldova, am văzut rolul meu central de a ajuta țara să accelereze procesul de dezvoltare pentru a atinge rezultate concrete pentru toate grupurile de populație. Activitatea ONU a fost focusată pe acest obiectiv pe două niveluri: ajutorul partenerilor naționali în a promova reforme rapide, si pregătirea instituțiilor să răspundă cât mai bine la provocările de dezvoltare.

Prezența ONU in aproape 400 de comunități ne-a oferit o înțelegere valoroasă despre cum trăiesc moldovenii, în timp ce participarea lor foarte activă în consultările naționale post-2015 ne-a arătat explicit cum ei își doresc să trăiască.

Cei doi ani si jumătate pe care i-am petrecut aici au fost mai mult decât suficienți ca să ajung să fiu în total dezacord  cu remarca adesea pronunțată precum că “Moldovei îi lipsesc capacități”.

Eu cred cu fermitate că țara are talente semnificative în sectorul public, ONG-uri, business-uri vizionare și în comunitățile sale.

Totuși ce mai trebuie consolidat este cadrul existent și mecanismele pentru a asigura utilizarea capacităților la maxim.

Aceasta înseamnă depășirea ierarhilor, stimularea cooperării mai bune între sectoare și creșterea încrederii.  MiLab - primul hub de inovații sociale din Moldova împreună cu partenerii săi din Guvern, PNUD, Ambasada Mării Britaniei, Moldcell și Gas Natural Fenosa - este, în opinia mea, tocmai despre asta.

Oferind o platformă de schimb între actorii publici, privați și ONG-uri, MiLab reunește cererea - cei interesați să abordeze probleme sociale, cu ofertă - cei care au potențial know-how, soluții și resurse.

Însăși esența inovațiilor constă în eșecuri continue cu mișcare înainte: MiLab oferă posibilitatea de a căuta, experimenta, prototipiza, de a adapta și de a scala.

Găzduit în Centrul de Guvernare Electronică cu echipa sa foarte dinamică, MiLab aduce noi soluții tehnologice, cum ar fi crowdsourcing, gamificare, precum și tehnologii mobile. Dar mult mai important -  el aduce abordări noi din întreaga lume.

Două teme principale pot caracteriza activitatea MiLab:

1. Empatia

Prin punerea utilizatorul unui serviciu public în centrul procesului de reproiectare, MiLab are acces la expertiza cea mai bună pe care nu o poți cumpăra chiar și cu bani -  anume, consiliere din partea persoanei care știe ce vrea  și știe cum poate fi îmbunătățită experiența de prestare a serviciului. Și acest proces are loc prin prisma gândirii de design (design thinking).

2. Co-producție

Modus operandi a MiLab-ului stimulează co-crearea soluțiilor atât de furnizor cât și de utilizatorii unui serviciu. Acest lucru este în concordanță cu gândirea de ultima oră privind reforma administrației publice - inter alia și cu abordarea din partea alma mater a mea, Warwick Business School: structuri de guvernare interconectate sunt tot mai mult recunoscute ca fiind esențiale pentru o administrare publică eficientă și receptivă.

Experiențe concrete în Republica Moldova sunt cel mai bun mod de a povesti despre asta:

• Reproiectare a sistemului complex  a beneficiilor materne împreună cu utilizatorii

• Ajutorul pacienților să trateze TB cu metodele noi folosind teoria behavioristă

•Abilitarea tinerilor de a forma propriul viitor prin crowdsourcing

• Implicare a oamenilor în regândirea spațiul fizic și, prin urmare, rolul secției de poliție comunitare

• Soluții instituționale prin crowdsourcing pentru provocările post-2015 din Moldova

• Crowdsourcing-ul soluțiilor pentru a asigura că școlile moldovenești dezvoltă competențe utile pentru viața

La această etapă a reformei administrației publice din Moldova, MiLab și tehnicile pe care le utilizează, oferă Guvernului și administrațiilor locale moduri de a regândi și moderniza activitățile sale de bază.

Acest lucru merge mult dincolo de reforma administrației publice.

Aceste tehnici au potențialul de a forma modul în care țara în totalitate își abordează dezvoltarea.

Ele pot fi utilizate în mod activ pentru a genera încredere atât în cadrul societății, precum și între oameni și instituțiile de stat. Când membrii publicului larg au fost invitați să participe la exercițiile menționate mai sus, reticența lor – sau mai degrabă neîncrederea  -  era practic palpabilă.

O lecție importantă învățată din experiențele descrise – este despre puterea care reiese din faptul că oamenii sunt ascultați în mod activ și creativitatea care este generată ca rezultat. De asemenea, e de remarcat și schimbarea de comportament care are loc în toți cei implicați, atunci când oamenii sunt invitați să-și formeze și să acționeze chiar ei în calitate de co-producători ai propriei căi de dezvoltare.

Prin implicarea mai multor persoane în acest proces, aceste tehnici pot ajuta în mod automat depășirea structurilor verticale rigide care în prezent inhibă utilizarea talentelor în Republica Moldova.

Prin stimularea cooperării inter-sectoriale mai bune, cât și între diferite niveluri,  ca o parte integrală a rezultatului va reieși empatia și încrederea sporită în "celălalt".

În cele din urmă, este vorba despre consolidarea democrației în beneficiul tuturor.

De aceea, mă simt atât de pasionată de MiLab, și neapărat voi urma progresul îndeaproape chiar fiind departe de Moldova.

Le doresc Laboratorului și Republicii Moldova multe succese!

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD