Pas cu pas: De ce Moldova a mers în Cipru

13 Ian 2015

Secretul cooperării cipriote? Paşi mici, dar calculaţi şi tehnici (Foto: Natalia Costaş/PNUD Moldova) Secretul cooperării cipriote? Paşi mici, dar calculaţi şi tehnici (Foto: Natalia Costaş/PNUD Moldova)

Anul trecut Cipru a fost selectat de către oficiul PNUD Moldova drept destinaţie pentru două vizite de studiu a reprezentanţilor autorităţilor locale, societăţii civile şi comunităţii de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ciprul a fost ales datorită tradiţiei sale lungi de colaborare intercomunitară.

Această alegere a fost pentru oficiul PNUD din Cipru, dar şi pentru partenerii lor, oarecum surpinzătoare.

Adevărat, Ciprul se poate lăuda cu rezultate bune, dar cât de utilă poate fi această experiență în situația în care conflictul mai rămâne nerezolvat?

Nu eram siguri.

De mai bine de 20 de ani, Moldova se confruntă şi ea cu un conflict nerezolvat.  Diferendul transnistrean descurajează investiţiile străine, împiedică libera circulaţie şi conduce la degradarea calității serviciilor publice şi a vieții în R. Moldova.

Anii de izolare au generat şi anumite tensiuni sociale între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru, diminuând încrederea între ei.

Până se va conveni asupra unei soluţii politice durabile, locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului caută modalităţi de a depăşi efectele negative ale izolării regiunii.

Din 2009, efortul lor este susținut de PNUD şi Uniunea Europeană, printr-un program complex de asistenţă social-economică bazată, ca şi în Cipru, pe cooperare între oameni de pe ambele maluri.

Vera Ciuchitu, o reprezentantă a administrației publice locale din Moldova, a fost printre cei care au vizitat Ciprul. Ea a remarcat:

„Experienţa Ciprului este o dovadă în plus a faptului că activitatea în comun a oamenilor produce efecte mult mai bune decât eforturile solitare. Un exemplu demn de remarcat este staţia de epurare a apelor care deserveşte întreaga Nicosie. Chiar dacă conflictul cipriot este mai vechi, cooperarea şi comunicarea dintre cele două comunităţi cipriote este mult mai bună. Aceasta se datorează faptului că activităţile comune se bazează pe cooperare tehnică.”

Membrii Comitetului Tehnic pentru Patrimoniul Cultural, de exemplu, sunt numiţi de către liderii celor două comunități, însă deciziile sunt luate şi rezultatele sunt atinse în baza consideraţiilor tehnice.

Reprezentanții din R. Moldova au efectuat o excursie de o zi în oraşul istoric Famagusta, unde au avut ocazia să-i cunoască pe membrii echipei RENEWAL, care lucrează la un proiect pentru  susţinerea antreprenoriatului printre tineri şi a cooperării business-to-business între ciprioţii greci şi turci. 

Datorită schimbului de experienţă, delegația din R. Moldova a aflat că secretul cooperării cipriote constă în paşii mici, plini de răbdare, calculaţi şi tehnici.

Ludmila Nicolaeva, reprezentanta unui ONG din regiunea transnistreană, a remarcat:

„Este impresionantă experienţa Ciprului în ceea ce priveşte reconstrucţia în comun a monumentelor istorice şi ar putea servi drept exemplu şi pentru noi. Pentru că avem acelaşi trecut, reconstruind împreună monumentele istorice construim o punte către un viitor mai bun în comun.”

Natalia Bordan, reprezentanta unui alt ONG din stânga Nistrului, a remarcat:

„O iniţiativă pe care am vrea să o dezvoltăm ca urmare a acestei vizite de studiu este  crearea unui centru de cooperare comun, de felul celuia pe care l-am văzut în Cipru, precum şi a uni centru media pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Aşa, învăţând unii de la alţii, vom reuşi să ne făurim un trai mai bun, într-o societate paşnică şi sigură”.

Probabil am descoperit cu toţii că paşii mici, concreţi în activitatea noastră de zi cu zi pot servi drept inspiraţie nu doar pentru alţii, ci şi pentru noi înşine.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD