O chestiune de încredere? Faceţi cunoştinţă cu „doamna investiţie”

22 Iul 2014

 Primarul Elena Josan demonstrează o reţea reînnoită de alimentare cu apă de care beneficiază oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru. Foto: Natalia Costas/UNDP Moldova

De Victor Dragutan & Natalia Costas

S-ar putea oare ca problema inegalităţii de gen să fie agravată şi de o deficienţă de încredere?

Un articol recent din revista The Atlantic afirmă că aşa este. Statistica arată că femeile au mai puţină încredere în ele însele decât bărbaţii, iar pentru a-ţi asigura succesul în lumea modernă, e nevoie de încredere la fel de mult ca şi de competenţă.

Am citit asta şi ne-am gândit la realitatea din Moldova, că este şi cazul nostru. Aici, cele mai multe funcţii elective la toate nivelurile sunt deţinute de bărbaţi, femeile fiind puternic subreprezentate în posturile de conducere în mai toate sectoarele economiei.

Majoritatea femeilor din Moldova tind să se preţuiască mai puţin decât bărbaţii, totodată fiind mai tare influenţate de stereotipul că bărbaţii sunt mai bine dotaţi pentru a fi conducători.

În mod elocvent, majoritatea femeilor din Moldova preferă un bărbat în funcţia de preşedinte, în pofida datelor care demonstrează că deciziile luate de conducătorii-femei sunt deseori mai adaptate necesităţilor unei comunităţi.

În cadrul Programului UE-PNUD Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii, ne ciocnim şi noi cu stereotipuri şi probleme de încredere, chiar dacă într-o dimensiune diferită, post-conflict.

Muncind să promovăm încrederea între oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru, a căror viaţă rămâne afectată de statutul încă nereglementat al regiunii transnistrene, am întâlnit femei cărora le-ar prinde bine un spor de încredere.

Aceste femei fac o muncă excelentă în fiecare zi, în domeniul afacerilor sau în comunităţile lor, însă deseori ele nu se apreciază la justa valoare.

Rolul femeilor în toate etapele prevenirii conflictelor a fost deja recunoscut de ONU într-o rezoluţie specială din 2013, însă şi noi lucrăm la propria campanie pentru a contribui la sporirea recunoaşterii lor şi promovarea realizărilor.   

Galeria Doamnelor de Succes

Scopul acestei campanii a fost dublu: de a recunoaşte şi de a inspira.

În ultimii doi ani, în luna martie, campania a promovat, pe reţelele sociale, la TV şi alte tipuri de media, peste 15 istorii despre femeile de succes de pe ambele maluri ale Nistrului.

Chiar dacă sunt diferite ca şi vârstă, ocupaţie şi formaţie – toate femeile au însuşirea comună de a fi exemple de succes care îi inspiră pe alţii să-şi ia viitorul în propriile mâini.

Comunităţile de pe ambele maluri deseori se confruntă cu aceleaşi probleme, iar aceste femei au reuşit să ofere soluţii, muncind împreună cu oamenii de pe celălalt mal al râului. Realizările Veronicăi Ştefaniuc, Svetlanei Lazar, Irinei Martâniuc, Nataliei Rayter şi altor doamne au demonstrat că este posibil să găseşti asemenea soluţii, iar munca lor chiar poate inspira alte femei să le urmeze exemplul. 

Ne-a făcut o mare plăcere să spunem povestea Elenei Josan, una dintre doamnele minunate cu care am avut onoarea să colaborăm.

Elena are 60 de ani şi este din Hagimus, un sat amplasat în zona de securitate, o fâșie de pământ de-a lungul Nistrului formată după ostilitățile din 1992. În pofida faptului că femeile reprezintă mai mult de jumătate din populația satului de 2 800 de suflete, Hagimus mereu avusese la cârmă un bărbat.

Îndemnată de alte femei din sat, Elena şi-a adunat curajul şi a candidat la funcţia de primar, concurând cu şapte bărbaţi. Astăzi ea se află la cel de-al treilea mandat. Sătenii îi spun “femeia investiţie”, pentru că reuşeşte să atragă fonduri însemnate în comunitatea sa şi le gestionează cu dibăcie. Proiectele sale au inclus reconstrucţia grădiniţei şi a apeductului din sat, cu sprijinul Programului nostru.

Ea a mai reuşit să crească în sat o nouă generaţie de femei lideri comunitari. Fiecare succes de-al său i-a adus încrederea sătenilor şi mai multă încredere în forţele proprii.

După doi ani de campanie, am aflat că exemplul unei persoane poate ajunge departe.

Anul acesta, un şir de ONG-uri partenere au desfăşurat în paralel campanii de promovare, creând contacte între femeile de pe ambele maluri şi oferindu-le exemple demne de urmat, atât la nivel comunitar, cât şi naţional.

Am identificat multe alte femei dornice  să se implice în activităţi publice, succesele cărora merită a fi promovate. Văzând cum femeile din toate colţurile Moldovei încep să înveţe mai multe şi devin mai active, ştim – suntem pe calea cea bună.   

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD