Program Comun de Promovare a Încrederii între maluri în Sectorul Sănătății (faza întâi)

Sumarul proiectului:

Scopul proiectului este de a crea acces pentru mamele și nou-născuții din stânga Nistrului la servicii medicale de calitate, cost-eficiente și bazate pe dovezi, în special în sistemul perinatal și imunizări. Proiectul a fost implementat de PNUD, UNICEF și OMS, fiind finanțat de Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Rezultatele proiectului:

 • Nou-născuții și mamele din stânga Nistrului beneficiază de servicii calitative în timpul perioadelor antenatală, -intra și post-partum. (Componenta 1: Suport pentru sistemul perinatal);
 • Asigurarea unei acoperiri vaccinale înalte pentru vaccinurile tradiționale și cele noi în contextul sistării suportului GAVI (Componenta 2: Imunizare).

Realizări: • Peste 5.400 de mame și nou-născuți sau 216% din numărul propus inițial, au beneficiat direct de servicii și condiții îmbunătățite de îngrijire a sănătății în instituțiile perinatale din Rîbnița, Grigoriopol, Slobozia, Bender și Tiraspol.
 • A fost livrat echipament pentru 5 instituții perinatale din stânga Nistrului:
 1. 2013 - Uniunea Europeană a finanțat procurarea echipamentului medical în valoare totală de 155.000 USD;
 2. 2014 - Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a furnizat 178 unități de echipament pentru 29 de categorii în valoare financiară de 418.108 USD;
 3. 2015 - echipament adițional pentru domeniul perinatal și pentru intervenții în cazuri de urgență a fost procurat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în sumă de 178.000 USD. (89 unități la 18 categorii);
 4. Instruiri privind utilizarea  echipamentului nou și menținerea tehnică a acestuia au fost organizate pentru personalul medical din Rîbnița, Grigoriopol, Slobozia, Bender și Tiraspol.
 • Au fost renovate centrele perinatale din Rîbnița, Grigoriopol și Slobozia.
 • Acordarea suportului în vederea dezvoltării capacităților personalului medical:
 1. 95% din totalul angajaților au fost instruiți în domeniul acordării asistenței obstetricale și neonatale de urgență;
 2. 100% specialiști din centrele de profil din Tiraspol și Bender au fost instruiți în domeniul îngrijirii perinatale efective;
 3. 85% cadre medicale din Slobozia și 40% din Tiraspol și-au îmbunătățit abilitățile de consiliere a femeilor pentru renunțarea la fumat și consolidarea modului de viață sănătos în timpul sarcinii.
 • Îmbunătățirea acoperirii vaccinale pentru vaccinurile tradiționale și noi/utilizate suboptimal în contextul sistării suportului GAVI.
 • Îmbunătățirea sistemului lanțului rece, astfel încât să fie asigurată disponibilitatea unei cantități adecvate a vaccinurilor, iar 100% din vaccinurile administrate să-și mențină integral eficacitatea. Echipamentul necesar a fost livrat către spitalele din Tiraspol,  Bender, Rîbnița, Grigoriopol, Slobozia, Dubăsari și Camenca.
 • 90% dintre copiii sub doi ani beneficiază de programul de imunizări.
 • În toate centrele perinatale și de instituțiile de asistență medicală primară au fost distribuite materiale informaționale referitor la semnalele de pericol în timpul sarcinii, promovarea alăptării, principiile instituțiilor medicale prietenoase copiilor și pericolul fumatului asupra sarcinii și copiilor nou-născuți.

Cheltuieli

Uniunea Europeană 500.000 €
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare 1.506.920 USD

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD