Femeile în politică în Moldova

Sumarul proiectului


În Moldova, femeile reprezintă doar 19% în parlament și 17% în consiliile municipale locale, ceea ce este mult sub nivelul standardelor internaționale și angajamentelor asumate de Moldova în cadrul obiectivelor globale. Foto: UN Women

Sporirea nivelului de participare a femeilor în politică și la luarea deciziilor este fundamentală pentru democrație și esențială pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. O inițiativă a PNUD-UN Women finanțată de Guvernul Suediei, programul are drept scop să sporească vocea și participarea femeilor în Moldova.

Programul contribuie la sporirea nivelului de participare a femeilor în politică și la luarea deciziilor prin crearea unui mediu favorabil pentru participarea și dezvoltarea capacităților acestora inclusiv înainte, în timpul și după alegeri. Acesta de asemenea promovează un grand mai mare de conștientizare a contribuției femeilor în politică.

Pentru a atinge aceste scopuri, programul va lucra cu partidele politice, organizațiile societății civile, mass-media și comunitățile pentru a promova un proces participatoriu de nominalizare a femeilor candidate, inclusiv printre grupurile marginalizate de femei, și încuraja participarea și dezvoltarea capacităților acestora în alegeri. Parteneriatele cu mass-media vor fi în continuare extinse pentru a  asigura o reflectare sensibilă la dimensiunea de gen în presă.

Rezultate preconizate

1. Cadrul legal și politicile de promovare a drepturilor femeilor de a participa la luarea deciziilor la nivel național și local sunt reformate/adoptate și/sau implementate:

  • Capacitățile la nivel național și sub-național de a elabora și implementa cadrul legal de promovare a drepturilor femeilor de a participa la luarea deciziilor vor fi consolidate;
  • Participarea femeilor în procesele electorale în calitate de candidați și votanți va fi sprijinită;
  • Instituțiile de gestionare a alegerilor vor avea capacități mai bune de administrare a proceselor electorale sensibile la dimensiunea de gen.

2. Promotorii egalității genurilor influențează cadrul legal și politicile de sporire a participării femeilor în politică și în roluri de lider:

  • Problemele politice sunt reflectate în presa din perspectiva de gen;
  • Promotorii egalității genurilor au capacități mai bune de a promova rolul de lider și participarea în politică a femeilor;
  • Capacitățile deputatelor din parlament și ale consilierelor sunt dezvoltate pentru a face față responsabilităților oficiale.

DonatorDonator 2014 2015 2016
Guvernul Suediei
$ 1.089.263 $ 1.281.317 $ 564.399

Cheltuieli

UNDP $ 236.873
UN Women $ 399.133
Date generale
Statut
Activ
Buget total:
2,9 milioane dolari SUA
Acoperire geografică
Republica Moldova
Durata proiectului
2014-2016
Domeniu de intervenție
Democratic Governance
ODM
3
Manager de portofoliu
Alla Skvortova, alla.skvortova@undp.org
Parteneri
Partidele politice, organizațiile de femei și tineret ale partiudelor politice, Parlamentul, Comisia Electorală Centrală, organizțiile media, organizațiile societății civile, autoritățile publice centrale și locale, sectorul privat
Descarcă Documentul de Proiect