Studiu analitic cu privire la mecanismul de recuperare și confiscare a activelor în Republica Moldova

07 Iul 2016
image

Acest Studiu analitic cu privire la mecanismele de recuperare a activelor și confiscare în Republica Moldova este rezultatul revizuirii procesului de recuperare a activelor din ţară, realizat de expertul Institutului din Basel, Pedro Gomes Pereira, în vederea consolidării capacităţii juridice şi operaţionale în Republica Moldova în domeniul menţionat. Acest raport a fost elaborat de Institutul de Guvernanţă din Basel la solicitarea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului "Consolidarea capacităţilor Centrului Naţional Anticorupţie de exercitare a funcţiilor de prevenire şi analiză a corupţiei", finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Raportul constată că lipsa unei politici integrate de gestionare şi recuperare a activelor în Republica Moldova face dificilă colectarea probelor, sechestrarea, confiscarea şi recuperarea veniturilor. Totodată, Republica Moldova nu are experiență în identificarea, sechestrarea and confiscarea bunurilor peste hotare. Iată de ce e nevoie de a lua în considerare instituirea unei autorități responsabile de recuperarea activelor – Oficiul de Recuperare a Activelor (ARO). Respectiva structură, în baza celor mai bune practici internaţionale, ar trebui să fie una multidisciplinară, care să cuprindă expertiză ale autorităţilor din domeniul judiciar, fiscal, de protecție socială, vamal și altele. Totodată, e nevoie de a miza pe o echipă de anchetatori financiari. „Toţi acești reprezentanți trebuie să fie în măsură să își exercite competențele obișnuite și să dezvăluie informații în cadrul ARO, fără a fi obligați să păstreze secretul profesional”, susţine Pedro Gomes Pereira. ARO trebuie să dispună de resurse adecvate și să furnizeze un punct central pentru toate cererile primite de asistență din alte țări. Acestea ar trebui să colecteze toate statisticile relevante privind sechestrele aplicate asupra activelor infracționale și confiscarea lor ulterioară.

Autorul recomandă pentru Republica Moldova plasarea acestei structuri în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, având în vedere că în prezent acesta este responsabil de investigarea spălării banilor, găzduiește unitatea de informații financiare și are acces la bazele de date electronice ale țării.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD