CE FACEM NOI?

Egalitate de gen

Chetrosu_17
Caravana națională „Hai la vot” a pledat pentru importanța participării femeilor la alegeri, nu doar în calitate de alegători, dar și în calitate de candidați.

Activitatea noastră

PNUD, împreună cu alte agenții ONU, în parteneriat cu organizațiile societății civile, a pledat pentru adoptarea Legii Nr. 71, care prevede o cotă de gen pentru partidele politice de 40% pe listele de candidați și în Cabinetul de miniștri, precum și interdicția de discriminare în mass-media și în publicitate, dar și introducerea de 14 zile de concediu de paternitate. PNUD susține Guvernul Republicii Moldova în elaborarea Programului Național privind Egalitatea de Gen pentru perioada 2016-2020 și va continua să sprijine integrarea dimensiunii de gen și abilitarea femeilor în domeniile-cheie de dezvoltare din țară.

seal_gold

Sigiliul de aur al PNUD pentru egalitatea de gen

PNUD Moldova a fost distins cu sigiliul de aur pentru egalitatea de gen pentru contribuția substanțială la obiectivele naționale pentru egalitate de gen. Oficiul de țară din Republica Moldova a lucrat activ cu autoritățile naționale și partenerii de dezvoltare pentru adoptarea, în aprilie 2016, a legislației care prevede în mod obligatoriu o cotă de gen de 40% pe listele de partid pentru alegerile parlamentare și locale, în cabinetul de miniștri și alocă 14 zile de concediu de paternitate, plătit de la bugetul de stat, ceea ce constituie o premieră.

De asemenea, PNUD Moldova a contribuit la modificările esențiale ale legislației cu privire la abordarea bazată pe gen și violență domestică, adoptată în iulie 2016, care a introdus ordinul de restricție de 10 zile, care izolează contravenienții de locuință, împreună cu alte măsuri fără precedent pentru creșterea siguranței victimelor. În același timp, PNUD Moldova a oferit sprijin considerabil femeilor în poziții de conducere la toate nivelurile, care să le permită să devină promotoare eficiente a agendei egalității de gen, la toate nivelurile, a creat locuri de muncă și susținut afacerile conduse de femei, a creat servicii în sprijinul celor mai vulnerabile și marginalizate femei din întreaga țară.

Sigiliul pentru egalitatea de gen este adaptat de PNUD din programe de certificare pentru organizațiile private și publice, pentru a recunoaște performanța Birourilor / Unităților de țară de a obține rezultate transformative în ceea ce privește egalitatea de gen.

Egalitatea de gen și creșterea incluzivă

PNUD ajută autoritățile publice din Republica Moldova să promoveze egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, cu intervenții variind de la elaborarea politicilor până la implementare. Sprijinul strategic este oferit primarelor și consilierelor locale din cadrul Congresului Autorităților Locale (CALM). Odată cu înființarea rețelei femeilor CALM, cu peste 100 de membre, vocea liderelor a devenit mai puternică la nivelul comunității. Abilitarea economică a femeilor este, de asemenea, un domeniu de interes deosebit pentru activitatea PNUD în Republica Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului, PNUD sprijină antreprenoarele, educația în domeniul afacerilor și dezvoltarea competențelor soft/non-tehnice, cu un accent deosebit pe abilitarea femeilor, precum și pe rețelele de cooperare și sprijin reciproc. În mod similar, PNUD promovează cooperarea oamenilor de pe ambele maluri în domeniul sănătății femeilor și combaterea violenței în familie.

Egalitatea de gen și guvernarea efectivă

PNUD oferă asistență partenerilor naționali în elaborarea politicilor și bugetelor sensibile la dimensiunea de gen, introducerea analizei de gen în elaborarea politicilor și stabilirea obiectivelor și indicatorilor sensibili la gen, precum și colectarea și diseminarea datelor dezagregate după sexe. Parlamentul a beneficiat de asistență în înființarea Platformei Comune de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova și în implementarea foii de parcurs a acesteia. Pentru prima dată, în Republica Moldova au fost puse la dispoziție date statistice dezagregate după sex despre candidați, funcționari aleși, funcționarii electorali și alegătorii activi, prin sistemul electronic de gestionare a alegerilor, care a fost elaborat cu sprijinul PNUD. Împreună cu UN Women, se depun eforturi deosebite pentru a spori participarea femeilor la luarea deciziilor, datorită sprijinului multidimensional de dezvoltare a capacităților oferit femeilor lidere: deputate, primare și consiliere locale.

Egalitatea de gen și schimbarea climei, mediul și energia

Degradarea mediului, pierderea biodiversității, schimbările climatice și vulnerabilitatea față de climă afectează bărbații și femeile în mod diferit. Rolul tradițional al femeilor ca îngrijitoare a familiei afectează capacitatea lor de a se salva în situații de urgență. Rolul femeii în calitate de cultivatoare de alimente și furnizoare de produse alimentare le face dependente de resurse naturale și, prin urmare, mai vulnerabile față de degradarea mediului.

PNUD Moldova oferă asistență guvernului și altor parteneri pentru conștientizarea acestei dimensiuni de gen și pentru a o include ca o chestiune intersectorială distinctă în procesul de elaborare a politicilor de mediu. Cu un accent sporit pe accesul femeilor la sursele de energie durabilă, femeile joacă acum un rol mai important în crearea noilor parteneriate în domeniul energiei regenerabile și la identificarea cofinanțării unor soluții de eficiență energetică la nivel local, în special în comunitățile insuficient deservite.

Descoperă

Sunteți un tată care petrece mult timp cu propriii copii? Reflectați permanent asupra rolului de…

Organizația Națiunilor Unite și Ambasada Suediei în R. Moldova, în parteneriat cu Guvernul și…

În jur de 90 de deputați, aleși locali și reprezentanți ai societății civile din 11 țări din Europa…

Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu Biroul Național de Statistică, lansează azi, 28…

În perioada aprilie-mai 2017, Biroul Național de Statistică, cu sprijinul Organizației Națiunilor…

La 12 decembrie 2016, Platforma comună de dialog a deputatelor din Parlamentul R. Moldova și…

Ana Statova, mamă singură cu doi copii, a devenit recent o celebritate în UTA Găgăuzia. Vestea…

Deșteptătorul „o trezește” pe Elena de șase ori pe zi. Așa se întâmplă de patru ani, de când a aflat…

Fiecare al zecelea tânăr din Republica Moldova este șomer. “Așa arată statisticile oficiale. În…

Valentina Cernenchi se apropie de vârsta de pensionare, dar este îngrijorată de mărimea pensiei pe…

Diana, o moldoveancă care locuiește în Oslo, Norvegia, are amintiri frumoase despre casă și…

În micul oraș Sîngerei, la nordul Moldovei, femeile au fost instruite pentru a iniția afaceri…

Ghidul „Prevenirea violenței împotriva femeilor în alegeri” își propune să ofere asistenţă celor…

Programul Global Comun al Națiunilor Unite privind Serviciile Esențiale pentru Femeile și Fetele…

Problemele aferente muncii casnice și serviciilor de îngrijire neplătite au devenit tot mai…

Acest ghid a fost elaborat în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI)…

Această publicație conține o serie de infografice privind participarea femeilor și bărbaților în…

Scopul profilurilor este de a informa publicul, în bază de evidențe/date, despre avantajele,…

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD