Rațional, eficient și bine organizat: un nou sistem de adrese pentru Republica Moldova

de Diana Zaharia

19 March 2018
thumbnail

Diana Zaharia a activat în calitate de coordonatoare superioară de proiect la PNUD Moldova, în proiectul ”Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”. Ea a fost implicată în planificarea și implementarea dezvoltării tehnologiilor informaționale moderne în domeniul gestionării proceselor electorale. Diana lucrează timp de 15 ani în sectorul asistenței tehnice pentru dezvoltare, intensificându-și interesul și cercetarea în acest domeniu prin colaborarea cu mai multe instituții din administrația publică centrală a Republicii Moldova.

Știați că toate parcurile, piețele, parcările autorizate, benzinăriile, cafenelele sau magazinele situate în preajma drumurilor naționale și regionale din Republica Moldova nu au o adresă exactă?

În aceste condiții, a solicita o ambulanță la un teren de joacă, aflat într-un parc situat la intersecția a patru străzi, nu este nicidecum o misiune simplă. Până nu demult, parcul avea atribuită o singură adresă, deși e o gradină publică cu cel puțin 4 intrări din alte străzi adiacente, cu denumiri diferite. Solicitantul serviciului de urgență trebuia să ofere multe detalii și indicii cu precizie maximă, astfel ca ambulanța să ajungă anume la acel teren de joacă.  

Un alt lucru des întâlnit în Moldova este că o mare parte din sate nu au străzi cu adrese exacte, nici măcar cele principale. De exemplu, în satul Gura Galbenei, din raionul Cimișlia, există un Centru al Medicilor de Familie și un Serviciu de pompieri și salvatori, care deservesc șase sate din vecinătate. Deseori, se întâmplă să ia ceva timp până când este identificat locul exact pentru o anumită intervenție.

Ambulanța din Gura Galbenei

Mașina Serviciului de pompieri și salvatori din Gura Galbenei

Primarul comunei Gura Galbenă, Victor Stînă.

Totodată, funcționarii de la Oficiul Poștal din localitate întâmpină greutăți în găsirea unor anumiți destinatari, pentru că pe plicuri nu sunt indicate adrese concrete, ci doar nume. “Avem la primărie contabila și perceptorul fiscal care lucrează din anii ‘90 și cunosc bine satul, și în situațiile acestea, mai deocheate, ne convocăm în ședință și găsim persoana”, spune primarul comunei Gura Galbenă, Victor Stînă. 

Așadar, un sistem de adrese performant, bine pus la punct, va îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor publice locale. 

PNUD Moldova este un suporter veritabil al guvernării electronice și a contribuit, începând cu anul 2015, la elaborarea unui sistem modern de adrese împreună cu partenerii care activează în cadrul autorităților cadastrale.

Inspirându-ne din modelul de atribuire a adreselor din Norvegia, am asistat autoritățile Republicii Moldova la elaborarea unui nou cadru normativ, dar și a unui ghid al utilizatorilor pentru atribuirea  adreselor pentru drumuri publice, străzi, blocuri de locuit și alte tipuri de clădiri. Legea a fost adoptată de Parlament în iulie 2017.

Noul sistem de adrese va fi pus în aplicare începând cu 2019, când Registrul de stat al unităților administrativ-teritoriale şi al adreselor, care este acum în proces de actualizare, va fi pe deplin funcțional.

Astfel, toate adresele atribuite pe teritoriul Republicii Moldova vor fi ținute la evidență în acest registru. Sistemul informatic va face schimb de date gratuit cu alte sisteme precum Registrul de Stat al Populației, Registrul de Stat al Alegătorilor, Registrul de Stat al Bunurilor Imobile, prin intermediul platformei guvernamentale de interoperabilitate. PNUD Moldova a oferit suport pentru elaborarea cadrului legal privind schimbul de date și interoperabilitatea conținutului digital al registrelor electronice de stat.

Folosirea acestui sistem de adrese unic va duce la creșterea semnificativă a eficienței serviciilor de urgență (ambulanța, poliția, pompierii), a Poștei și a Serviciului de înregistrare și documentare a populației – toate jucând un rol cheie în viața oamenilor și a securității lor.

Adresele atribuite, conform noului sistem, clădirilor și zonelor publice situate pe drumurile regionale și naționale vor fi exacte, de exemplu: stația de alimentare cu combustibil//benzinărie, Ialoveni, Sociteni, R3, 4km, 2. Aceasta adresă se va descifra în felul următor: stația de alimentare cu combustibil//benzinăria situată pe drumul național R3, la 4 km și 200 de metri de satul Sociteni, raionul Ialoveni.

Clădirile cu mai multe intrări situate la intersecția a două sau mai multe străzi vor avea o adresă corespunzătoare pentru fiecare intrare, ținându-se cont de strada unde este situată. De exemplu, Spitalului municipal de urgență din Chișinău, care în prezent are o singură adresă, str. Toma Ciorbă, nr. 1, îi vor fi atribuite cel puțin două adrese, pentru fiecare intrare principală, care se află pe două străzi diferite.

Noul sistem de adrese va fi util și pentru arondarea cât mai precisă a alegătorilor la o anumită secție de votare, ceea ce va aduce mai multă eficiență proceselor electorale din țară.