Un exercițiu de simulare electorală la Liceul cu profil tehnologic pentru copii cu vederea slabă din Chișinău.

În ani de luptă pentru realizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, am înțeles că participarea la alegeri și implicarea politică este una din cele mai sigure căi de parcurs pentru a scoate din anonimat această categorie de populație. Cu 20-30 de ani în urmă, persoanele cu dizabilități „erau invizibile” în spațiul public, unii considerând chiar că e o rușine să recunoști că ai pe cineva cu dizabilități acasă. Mentalitatea era deformată, iar discriminarea – la ordinea zilei.

Astăzi, lucrurile stau altfel. Și asta datorită implicării mult mai active a persoanelor cu dizabilități în procesele electorale. Însă, fără a înțelege cum funcționează sistemul electoral*, nu îți poți realiza drepturile politice. Iată de ce am început de la educația electorală.

Sunt onorat că în 2018, un an pre-electoral, ne-am solidarizat cu mai mulți colegi și colege din societatea civilă și echipa Comisiei Electorale Centrale pentru a informa persoanele cu diferite dizabilități despre drepturile lor electorale. Desfășurarea acestei campanii a fost posibilă datorită sprijinului PNUD Moldova.

Victor Koroli, director executiv, Alianța INFONET

În ultima jumătate de an, am reușit să stăm de vorbă cu sute de persoane cu dizabilități de vedere, de auz, intelectuale și psihosociale. Am ajuns la fiecare, invitându-i să simtă pe propria piele procesele electorale. Am organizat exerciții de simulare a alegerilor. Pentru mulți dintre participanți, a fost pentru prima dată în viața lor când au pus o ștampilă de vot. De fiecare dată, exercițiile de simulare a alegerilor au fost apreciate, deoarece au permis alegătorilor să treacă și de cealaltă parte a baricadei, jucând rolul de operator, membru, secretar sau președinte al Biroului electoral al secției de votare.  Simularea este un exercițiu nu doar de învățare, dar și de creștere a încrederii în propriile forțe și respectului de sine.

O altă lecție învățată în timpul comunicării, este că, într-un an pre-electoral, oamenii devin mai polarizați, debusolați, se orientează cu greu în fluxul mare de mesaje lansate în spațiul public și, din această cauză, inițial sunt foarte sceptici față de inițiativele organizațiilor neguvernamentale. De aceea, a fost important ca la începutul activităților să menționăm că:

  • Nu suntem membri de partid/nu facem partizanat politic.
  • Nu vom impune vreo părere.
  • Nu promovăm un sistem electoral sau altul.
  • Vom discuta despre procese electorale și implicarea lor în acestea.
  • Participanții își vor forma singuri o opinie despre ce se întâmplă.
La una din întâlnirile de educație electorală cu persoanele cu dizabilități de vedere.

După aceste clarificări, participanții se descătușau, se simțeau liberi în comunicare și deveneau deschiși spre cooperare. Însă, un rol important în acest proces l-a avut și Comisia Electorală Centrală, împreună cu echipa PNUD Moldova, care au putut să facă conexiunile dintre organizațiile societății civile, dar și din afara lor, au asigurat un impact sporit și au creat sinergii.

La desfășurarea campaniei de informare am implicat în calitate de voluntari, moderatori sau mentori persoane cu dizabilități. Aceasta a sporit încrederea în mesajele pe care le-am transmis, de la egal la egal. Iuliana Tabacari și Nicolae Mironov, persoane cu dizabilități locomotorii, i-au motivat pe cei prezenți. Anume astfel de modele conving și alte persoane să vrea să facă mai mult, să participe în procesele electorale.

Nicolae Mironov, voluntar al proiectului, în discuție cu persoanele de la Centrul comunitar de sănătate mintală din Bălți.
Cu beneficiarii Centrului comunitar de sănătate mintală din Bălți. Un exercițiu de informare și educație electorală.

Pentru ca informația să fie mai accesibilă și atractivă, am muncit mult la elaborarea unor ghiduri de informare adaptate: versiuni audio și limbaj Braille, accesibile persoanelor cu dizabilități de vedere, dar și un ghid în variantă „Ușor de citit, ușor de înțeles” pentru persoanele cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale, o premieră pentru Republica Moldova, editat în limbile română, rusă și engleză. Pe toate le găsiți aici.

Calea elaborării acestor ghiduri a fost una anevoioasă. Împreună cu partenerii proiectului, le-am testat în focus grupuri cu persoanele cu dizabilități, care știu cel mai bine cum trebuie prezentată informația astfel încât să fie pe înțelesul lor.

Încă din 2012, PNUD susține eforturile de sporire a accesibilității și incluziunii proceselor electorale, fapt cunoscut de noi, cei din societatea civilă. În 2016, Comisia Electorală Centrală, cu sprijinul PNUD, a reușit să doteze toate secțiile de votare cu plicuri-șablon, destinate buletinelor de vot care au permis votarea secretă și accesibilă a persoanelor cu dizabilități de vedere. Tot atunci, a fost asigurată traducerea în limbajul semnelor la un număr de secții de votare la care au fost înregistrați alegători cu dizabilități de auz. De asemenea, din 2014, toate comunicatele CEC din ziua alegerilor și, din 2016, spoturile video din perioada alegerilor, sunt însoțite de traducere în limbajul semnelor, o experiență recunoscută în regiunea Europei și Asiei Centrale ca una din cele mai bune practici. Și, nu în ultimul rând, persoanele cu dizabilități pot deveni funcționari electorali. De exemplu, Iuliana și Nicolae vor să devină funcționari electorali pentru alegerile parlamentare din 2019.

În plin proces de vot simulat, un elev cu probleme de vedere studiază buletinul de vot cu ajutorul sistemului televizat cu circuit închis.

În concluzie, studiile realizate de noi arată că rata de participare la alegeri a persoanelor cu dizabilități este mai mare decât rata obișnuită a alegătorilor din Republica Moldova. Persoanele cu dizabilități au un comportament proactiv în ziua alegerilor. Există un interes sporit, datorat activităților de informare și educare electorală la care participă. De aceea, pentru noi, fiecare întâlnire cu persoane cu diferite dizabilități este importantă, pentru că avem posibilitatea să discutăm despre probleme și să propunem îmbunătățiri în baza a ceea ce își doresc oamenii.

* În 2019, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în premieră conform sistemului electoral mixt.

Icon of SDG 11 Icon of SDG 16

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD