Blog


Cum putem curma corupția în Moldova după "jaful secolului"

de

Expoziţia de caricaturi cu genericul ”Așa NU” realizate la comanda PNUD Moldova de către vestitul caricaturist, Alex Dimitrov

După "jaful secolului" din Republica Moldova, când un miliard de dolari, sumă echivalentă cu 12% din PIB-ul țării, a dispărut fără nicio urmă, corupția a devenit o stare de urgență în această fostă republică sovietică. Potrivit Indicelui Percepției Corupției pentru 2016, elaborat de Transparency International, Republica Moldova este una dintre cele mai corupte țări din Europa, iar două treimi dintre moldoveni (67%) cred că fenomenul corupției este una dintre cele mai mari probleme ale țării.

Știm că măsurile coordonate de prevenire a corupției sunt mai eficiente decât lupta cu consecințele fenomenului. Tocmai de aceea, noi, la PNUD Moldova, am dezvoltat o inițiativă anticorupție care se axează pe consolidarea funcțiilor de prevenire și analiză a Centrului Național de Anticorupție din Republica Moldova. Împreună ne-am propus să contribuim la prevenirea efectivă a corupției prin intermediul unor mecanisme îmbunătățite și inovatoare.

În așa fel, cu sprijinul PNUD, a fost elaborat într-un mod participativ cel mai important document național de politici în domeniul prevenirii și combaterii corupției, Strategia Națională de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020. La elaborarea Strategiei am implicat experți anticorupție din țară, precum și reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu.

Vă întrebați dacă acest document strategic ar putea diminua nivelul corupției în Republica Moldova? Da, dacă va fi pus în aplicare în mod corespunzător. Pentru că noul document de politici anticorupție urmează să se concentreze pe aplicarea cadrului legal și regulatoriu în domeniu, și nu pe ajustarea cadrului legal, cum se întâmpla anterior. O altă noutate a Strategiei invocă tendințele mondiale în abordarea fenomenului corupției și schimbarea paradigmei: de la anticorupție spre crearea și consolidarea în societate a climatului de integritate. Cele mai relevante în acest sens fiind Obiectivele de dezvoltare durabilă. De exemplu, pentru Parlament în Strategie sunt stabilite 12 acțiuni pentru sporirea transparenței legislative și integrității deputaților. Noua Strategie Națională de Integritate și Anticorupție a fost aprobată la sfârșitul lunii martie 2017 și conține 127 de acțiuni orientate spre descurajarea actelor de corupție.  

Nu ne-am oprit aici. Când vorbim despre corupție, nu putem să nu ne referim și la bunurile dobândite prin infracțiune, în special, în urma actelor de corupție și spălare de bani. Cum sunt recuperate aceste active în Republica Moldova? Am apelat la una dintre cele mai prestigioase instituții internaționale în recuperarea activelor.  Expertiza internațională a constat că lipsa unei politici integrate de gestionare și recuperare a activelor în Republica Moldova face dificilă colectarea probelor, sechestrarea, confiscarea și recuperarea activelor fraudate. Iată de ce a apărut necesitatea de a institui o autoritate-cheie care ar asigura investigațiile financiare necesare și ar fi responsabilă pentru întregul lanț de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni.

Cu ajutorul PNUD, în premieră pentru Republica Moldova, a fost adoptată legea privind crearea Agenției  pentru Recuperare a Bunurilor Infracționale în cadrul Centrului Național de Anticorupție și a fost modificată legislația conexă. Toate acestea urmează să contribuie la avansarea agendei anticorupție a Guvernului.

În situația în care evaluarea riscurilor de corupție s-a dovedit a fi unul dintre instrumentele esențiale de prevenire, noi, la PNUD Moldova, am sprijinit Centrul Național de Anticorupție din Moldova în evaluarea riscurilor de corupție în trei sectoare cheie: achiziții publice, sectorul privat și Primăria municipiului Chișinău, capitala R. Moldova. Un studiu recent a arătat, printre altele, că riscurile de corupție pentru serviciile prestate de administrația locală din Chișinău se estimează la peste 580 mii de dolari anual. Pe lângă analiza aprofundată a costurilor de corupție, studiul a venit cu recomandări pentru atenuarea celor 57 de riscuri identificate. Conform estimării experților, această evaluare reprezintă un caz de succes al unei cooperări între societatea civilă, Centrul Național de Anticorupție și Primăria municipiului Chișinău. Ca urmare a acestei cooperări inițiate cu asistența noastră, primarul de Chișinău a adoptat un plan cuprinzător de integritate pentru primărie, constând din 101 acțiuni, care urmează să fie pus în aplicare până în a doua jumătate a anului 2018. În cazul celorlalte două evaluări, autorii au venit cu soluții inovatoare pentru consolidarea integrității și diminuarea riscurilor de corupție în aceste sectoare. Așa cum ar fi introducerea unui sistem de „steaguri roșii” de indicatori de fraudă și corupție în domeniul achizițiilor publice și a unui cod de conduită pentru patronii și angajații întreprinderilor mici și mijlocii.

Știm că schimbările nu se pot produce peste noapte și diminuarea corupției în orice țară este un proces lung și anevoios. Important este că R. Moldova a declarat război ferm corupției și are nevoie de sprijinul nostru. Noi ne-am angajat să luptăm împreună și dacă aveți sfaturi cum am putea să o facem și mai bine, scrieți-ne în comentarii. 

Noua Strategia Națională de Integritate și Anticorupție a fost aprobată la sfârșitul lunii martie 2017 și cuprinde 127 de acțiuni axate pe descurajarea actelor de corupție.

Moldova Guvernarea și consolidarea păcii Anticorupția Articol pentru blog

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD