Blog


Află cum putem revigora jurnalismul de investigație în Republica Moldova

de și

Mai mulți jurnaliști din Republica Moldova. Foto: PNUD Moldova / Mircea Zatușevschi

Infracțiunile de corupție rămân de multe ori nedescoperite; jurnaliștii de investigație adesea se expun pericolelor atunci când încearcă să scoată la iveală infracțiuni de acest tip.

În acest context, pe parcursul anului trecut, PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție au organizat un concurs pentru selectarea celor mai bune investigații jurnalistice privind actele de corupție. Prin recunoașterea publică a eforturilor jurnaliștilor de a investiga teme de corupție, ne-am propus să sporim gradul de sensibilizare a populației despre activitatea presei.

Vă propunem pentru lectură un articol de opinie semnat de Mariana Rață, jurnalistă de investigație de renume, care analizează în detalii provocările cu la care este expus jurnalismul de investigație în Republica Moldova.

Dacă jurnalismul de investigație există astăzi în Republica Moldova, aceasta se datorează doar „măștii de oxigen” conectate la donatorii externi. Jurnalismul de investigație este un produs scump, din cauza resurselor de timp și a celor materiale investite (acces la bazele de date și registre publice). Din păcate, redacțiile de presă nu își pot permite să întrețină un jurnalist de investigație, decât recurgând la finanțarea oferită de partenerii externi, în cadrul diferitor proiecte.  

Faptul că sute de investigații jurnalistice sunt publicate anual în țara noastră, în aceste condiții austere, este un mare succes. Unele dintre aceste materiale se dovedesc a fi rechizitorii bune de a fi puse în mape de către procurori și expediate direct în instanță.

Însă, de cele mai multe ori, astfel de investigații jurnalistice rămân fără nicio reacție. Este și cazul investigației jurnalistice care a obținut locul întâi la concursul organizat la sfârșitul anului trecut de PNUD Moldova. Inițial ignorată de Centrul Național Anticorupție, Procuratură și Serviciul de Informații și Securitate, acesta a servit drept bună sursă de informare pentru o anchetă penală inițiată de instituțiile de drept din Germania.

Jurnaliștii de investigație din R. Moldova sunt tot mai des acționați în judecată, asta chiar dacă în anchetele lor prezintă probe pentru orice afirmație pe care o fac. Procesele de judecată sunt anevoioase, iar în contextul unei justiții lipsită de credibilitate, aceste procese pot fi apreciate drept intimidări. Astfel de cazuri descurajează mulți jurnaliști să mai scrie anchete de presă.

Cum putem avea o presă de investigație mai puternică?

Avem nevoie de:

1.    Jurnaliști profesioniști și onești.

2.    Capacitatea de a vizualiza informația.

3.    Acces la un volum cât mai mare de informații.

4.    Solidaritate în breasla jurnalistică .

5.    Colaborarea eficientă cu societatea civilă și cetățenii.

Jurnaliștii (în special jurnaliștii de investigație) se confruntă de multe ori cu problema imposibilității de a accesa informațiile solicitate, ceea ce face ca munca lor să fie o adevărată provocare.

Problemele nu se termină nici după publicarea materialelor. Majoritatea articolelor de investigație nu sunt promovate suficient. În lipsa unei solidarizări a presei, unele anchete jurnalistice bune „mor” în paginile ziarelor sau pe site-urile autorilor fără a produce efecte. Dacă ne propunem să trezim discuții mai largi în societate, avem nevoie ca instituțiile media - de la TV, la ziare - să fie o portavoce pentru astfel de investigații.

Un alt aliat important este societatea civilă. Sprijinul atât al organizațiilor non-guvernamentale (ONG), cât și al organizațiilor internaționale, este esențial dacă vrem ca jurnalismul să poată opune rezistență corupției. Vocea unor astfel de coaliții este mai bine auzită în cabinetele puterii și cele ale justițiarilor și atunci șansele că aceștia se vor autosesiza sunt mult mai mari. Cooperarea dintre jurnaliștii de investigație și ONG-uri produce rezultate remarcabile în multe state.

Dacă dorim ca țările noastre să aibă dialoguri mai sănătoase și un viitor mai sigur, trebuie să începem prin a asigura posibilitatea jurnaliștilor de investigație de a fi auziți.

Nota editorului: PNUD a lansat recent Ghidul Jurnalismului de Date, care poate fi descărcat aici. Ghidul este disponibil în engleză și rusă.

Articol pentru blog Moldova Anticorupția Datele deschise

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD