Blog


Rezultatul parteneriatului dintre sectorul public și privat - 350.000 de copii vor primi fructe proaspete

Este oare aceasta rețeta de succes? Am cooperat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și cu Laboratorul Finanțelor Alternative (AltFinLab) al PNUD pentru a veni cu o modalitate inovatoare de a asigura elevilor din Republica Moldova acces la fructe proaspete. Citește mai jos articolul semnat de PNUD Moldova și spune-ne ce părere ai ...

În timp ce consumul periodic de fructe proaspete este recunoscut prin efectele absolut uimitoare asupra sănătății, o astfel de practică nu este una obișnuită pentru copiii din Moldova. În prezent, consumul mediu de fructe proaspete a unui copil este de aproximativ 60% din cantitatea minimă recomandată de OMS.

Confruntată cu o astfel de provocare, o echipă de entuziaști a PNUD Moldova a investit timp și expertiză în lansarea unui experiment de creștere a consumului de fructe proaspete în școlile publice prin conectarea sectorului privat cu directorii școlilor și înseși elevii. Roadele muncii noastre au depășit așteptările. De-a lungul unui an școlar, peste 3.500 de copii din școlile și grădinițele publice au trăit experiența de a beneficia de o gustare proaspătă de mere servită, de două ori pe săptămână. Acest lucru s-a datorat susținerii mai multor companii private și a unor persoane dedicate care au donat bani pentru proiect printr-un mecanism de finanțare alternativ. Și, datorită sprijinului lui Jamie Oliver, promotorul bine cunoscut a unei diete sănătoase și al consumului de fructe proaspete.

Cei de la PNUD nu s-au oprit aici și au tins să crească anvergura experimentului de aproximativ 100 de ori, pentru a ajunge la un număr de 100 de ori mai mare de copii, de fapt toți elevii din instituțiile publice de învățământ. Extinderea experimentului părea imposibilă, nu numai pentru că este costisitoare, ci și pentru că instituirea unui sistem național de distribuție și promovare necesită mult mai mult decât o echipă motivată. Odată cu provocarea, la orizont a venit și ideea salvatoare! Parteneriatul cu sectorul privat și Guvernul pentru un program național de promovare și consum de fructe proaspete în școlile publice.

Expansiunea are loc chiar acum. Recent, Guvernul, împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Fructe și PNUD Moldova, și-au unit forțele în dezvoltarea și continuarea unui program național “Fructe în școli”, pentru a acoperi peste 350.000 de elevi la nivel național. Programul se va axa nu numai pe achiziționarea și distribuirea produselor proaspete, ci și pe informarea și promovarea unei diete sănătoase și a consumului sporit de fructe proaspete în școlile și grădinițele publice.

Accesați pagina web pentru mai multe informații: http://www.picivoinici.md/

Sursa: PNUD Moldova

Preluat de pe Jamie Oliver’s blog

Articol pentru blog Moldova Sănătatea Inovațiile Dezvoltarea durabilă

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD