Blog


Campania #OameniBuni îi apropie pe moldoveni de egalitate și diversitate

de

Ads of the World, cea mai mare mare listă de referințe publicitare din lume, care postează produse promoționale de pe mapamond, a publicat spoturile video ale campaniei #OameniBuni.

Mesajul #OameniBuni are scopul de a invita oamenii să mediteze asupra unei simple idei: suntem cu toții la fel - suntem oameni. Pretutindeni. Și acest lucru ar trebui să ne unească și nu să ne dezbine. Acest fapt este deosebit de important pentru Republica Moldova, deoarece date recente denotă că reprezentanții comunității LGBTI, persoanele de etnie romă și persoanele cu dizabilități sunt printre cele mai puțin acceptate grupuri vulnerabile din Republica Moldova (figura 1). 

 

Figura 1:  Studiul asupra atitudinilor și percepției egalității în Republica Moldova (2015)

Concepută și desfășurată timp de câteva luni de echipele din Consiliul pentru egalitate (o autoritate independentă creată în 2013, în conformitate cu Legea nr. 121, pentru a delibera și emite decizii cu privire la cazurile de discriminare), Agenția PR Global Action Communications și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD ) în Moldova, campania #OameniBuni a fost implementată în cadrul proiectului "Susținerea instituțiilor naționale în domeniul drepturilor omului, conform tratatului internațional al organizațiilor și recomandărilor UPR”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Privind înapoi, am evidențiat unele recomandări cu privire la desfășurarea unei campanii atât de sensibile și importante:

1. Gândiți-vă la publicul țintă

Încercați să înțelegeți modul în care oamenii gândesc. Noi am organizat discuții la focus grupuri cu reprezentanți ai Consiliului pentru Egalitate, societății civile și autorităților publice pentru a analiza percepția internă și externă a Consiliului pentru Egalitate. Am înțeles că activitatea Consiliului și conceptul privind discriminarea în Moldova nu erau suficient de cunoscute publicului, în general, și în special persoanelor din mediul rural. Totodată, am constatat că Consiliul, fiind un organism destul de nou, are puțină vizibilitate ca autoritate cu privire la prevenirea și combaterea discriminării în societate.

Egalitatea este vitală mesajului nostru, dar, de asemenea, și în abordarea difuzării mesajului. În cazul campaniei #Oamenibuni, spoturile video au fost difuzate de posturile de televiziune preponderent vizionate în mediul rural (Moldova 1, Jurnal TV și RTR Rossia). De asemenea, dat fiind faptul că limba rusă este o limbă în care minoritățile naționale comunică mai des în Moldova, spotul video a fost pregătit în limbile română și rusă, și difuzat pentru a fi accesibil în mod egal atât vorbitorilor de limbă română, cât și celor de limbă rusă. În acest fel, prin intermediul postărilor pe Facebook, spoturile video în limba rusă au fost accesate de utilizatorii aflați în UTA Găgăuzia (Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia - o entitate teritorială autonomă în Moldova), în Tiraspol și Bălți, orașe preponderent populate de minorități etnice.

2.        Fii creativ

Fă ceva diferit și nu tinde să alegi calea cea mai simplă. Spoturile video au fost concepute și filmate în întregime de la zero, singurele părți digitale din aceste spoturi fiind textele și logourile de la finalul materialului video. Pentru a filma spoturile publicitare, anumite părți din ele și imagini au fost cioplite în lemn, atârnate pe frânghii de tavan, iar camera de filmat, pentru a capta aceste imagini, a făcut un tur în jurul lor. Acest efort este vizibil publicului și contează, face o diferență.

3. Folosiți informații / imagini pe care publicul vizat le înțelege

Aceste mesaje trebuie să fie înțelese de toți cei care le văd. Noi am folosit imagini ale persoanelor cu renume, atât la nivel global, cât și local, care se încadrează în categoriile grupurilor marginalizate și discriminate din Moldova, persoanele de etnie romă, LGBTI, persoanele cu dizabilități și femei (în funcție de discriminarea de gen). Spectatorul a fost rugat să răspundă la o întrebare simplă: ce vezi?

  • Freddy Mercury - un homosexual sau o legendă muzicală?
  • Marie Curie -  o femeie sau o câștigătoare a premiului Nobel?
  • Steven Hawking – o persoană cu dizabilități sau un astrofizician genial?
  • Budulai (jucat de actorul Mihail Volontir) - o persoană de etnie romă sau un erou legendar?

 

 

4. Ora când se difuzează spoturile contează

Timpul de difuzare contează. Alege o oră atunci când oamenii privesc televizorul. Spoturile video ale campaniei #OameniBuni au fost difuzate la ore de vârf și la ore obișnuite timp de 4 săptămâni. Difuzarea acestora a fost făcută în timpul Campionatului European, factor care a dus la creșterea audienței, în mare parte. Campania a ajuns la mai mult de 900.000 de persoane, ceea ce înseamnă 36% din populația adultă.

5. Fii vocal on-line și difuzează mesajul tău în diverse forme

Utilizați nu doar Facebook. Pentru a spori vizibilitatea campaniei, știind că o parte din publicul nostru țintă nu utilizează Facebook, am vizat și alte canale online:

  • Facebook – spoturi video amplasate pe mai multe pagini relevante (a Consiliului pentru Egalitate, PNUD Moldova, precum și a altor comunități) - 230.000 de persoane au vizionat spoturile;
  • Bannere plasate pe UNIMEDIA (unul din cele mai populare site-uri de știri din Moldova), Mail.ru (una dintre cele mai mari rețele on-line din Moldova) și platforme media sociale frecventate în special de vorbitorii de limbă rusă, precum Odnoklassniki și VKontakte – 102.118 de persoane au aflat despre campanie;
  • Debates.md (platformă interactivă pentru dezbateri online, oferind oamenilor posibilitatea de a reflecta și de a discuta aspecte cheie prin dezbateri constructive) a găzduit trei dezbateri privind egalitatea și non-discriminarea în societate, unde 949 de persoane au votat pe platformă, exprimându-și opinia despre prevederile Legii nr. 121 cu privire la asigurarea egalității;
  • O pagină dedicată pe site-ul Consiliului pentru Egalitate, egalitate.md.

6. Monitorizarea

În urma celor 4 săptămâni de implementare a campaniei #OameniBuni, Consiliul pentru Egalitate a inițiat o serie de evenimente cu participarea copiilor pentru a promova mesajul campaniei #OameniBuni. Mai multe pagini on-line mass-media au preluat spoturile video, și le-au promovat, fiindcă au apreciat că sunt creative.

Doriți să ne împărtășiți lecțiile învățate din campaniile voastre publice? Vă rugăm să ne dați de știre, scriind un  comentariu.

Articol pentru blog Moldova Guvernarea și consolidarea păcii Drepturile omului

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD