Blog


Un suflet cald într-un corp care se zbate

de și

Noi, angajații ONU Moldova am pus la cale pentru noi înșine o mare provocare: să demonstrăm prin fapte că ceea pentru ce pledăm este posibil de obținut.

Și atunci ne-am întrebat: Ce putem face pentru a fi mai diverși și mai deschiși tuturor oamenilor?

Așa am ajuns să închegăm primul program de stagii în cadrul Organizației Națiunilor Unite din Moldova, destinat persoanelor din grupurile vulnerabile. Oameni care în alte condiții ar obține prin multă ardoare un stagiu de practică la ONU, și asta nu din cauza că nu ar avea abilitățile necesare, dar a oportunităților limitate pe care le-au avut de-a lungul timpului.

Acum avem 13 stagiari la ONU Moldova, 9 dintre ei activând în cadrul PNUD.

De la bun început ne-am pus întrebarea: Cum să ne asigurăm că oferim o oportunitate de stagiu care sa-i facă să se simtă confortabil, și totodată să le ofere și spațiu pentru a crește profesional?

Urmărim cu emoții cât de bine evoluează lucrurile. Spre surprinderea noastră, avem la fel de multe lucruri de învățat de la ei, precum și ei de la noi. Stagiarii noștrii ne-au amplificat viziunea despre rolul ONU și ne-au făcut să ne uităm cu alți ochi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Citiți mărturia stagiarului nostru Augustin și veți înțelege la ce mă refer. Nu veți găsi jargoane sau cuvinte de umplutură în spusele sale, ci doar emoții și voință.

 

Mă numesc Augustin Stepanov și sunt stagiar la PNUD Moldova.

Dacă ați ști că am fost diagnosticat cu Sindromul Tourette* la doar șase ani, ați întelege că nu e deloc ceva ușor și de înțeles pentru cei din jur.

Fiind diagnosticat și etichetat cu puține șanse de reabilitare, mi-a fost foarte greu, mai ales la început.

Anii de școală au fost deseori întrerupți pentru tratamentele ticurilor neplăcute și necontrolate. Ticuri ale vocii, ticuri în gât, un gust amar, ticuri ale ochilor, mâinilor, picioarelor și abdomenului.

Sunt un suflet cald într-un corp care se zbate. Însă, imposibilitatea de a-ți controla corpul, îndeosebi în prezența celorlalți, este insuportabilă. 

 

Pe parcurs, m-am împrietenit cu sindromul. De-a lungul timpului, am lucrat asupra mea, am obținut un control tot mai mare al propriului corp și mi-am câștigat încrederea în sine. Am început să scriu poezii.

Când am absolvit școala, m-am întrebat ce aș vrea să fac mai departe. Am avut două opțiuni: să activez în calitate de cofetar sau de operator de calculatoare. O alegere interesantă, nu-i așa?

Un prieten bun m-a ajutat să depun actele la universitate. Am absolvit-o cu succes și am licență în jurnalism. Deci, sunt licențiat, însă cum rămâne cu oportunitățile de angajare?

Am fost respins de multe ori din cauza stării mele de sănătate. Ori de câte ori am menționat despre starea de sănătate în CV-ul meu -  nu am obținut nimic, doar tăcere. Abia după ce am omis acest lucru din CV, am fost invitat la interviuri. Nu am cerut niciodată milă, nici nu am cerșit -  ci doar o șansă.

Apoi am văzut anunțul pentru stagii publicat de ONU Moldova. Mi-am dorit mereu să fac parte din echipa ONU. Acesta a fost visul meu de când am fost acceptat la universitate. Îmi amintesc cum mă plimbam pe stradă și mă uitam cu jind la Casa ONU.

Acum lucrez în departamentul Operațiuni și văd cum colegii mei au grijă ca toate activitățile să deruleze fără incidente, de la achiziții publice la resursele umane. Este o experiență bogată, alături de oameni pasionați de ceea ce fac. Am învățat multe lucruri noi, pe care cu siguranță le voi folosi pentru dezvoltarea mea profesională.

Eu și prietena mea așteptăm o fetiță. Vreau să mă asigur că le voi oferi viitorul pe care îl merită. Această experiență mă poate doar ajuta să-mi deschid calea spre acest mare vis al meu.

* Sindromul Tourette este o tulburare neurologică, care se manifestă adesea între vârstele 2-21 de ani și durează toată viața. Sindromul nu este degenerativ, deci persoanele diagnosticate se pot aștepta să trăiască o viață activă, cu o durată normală. Acest sindrom se manifestă prin mișcări repetitive, involuntare, ticuri și vocalize.

Articol pentru blog Moldova Guvernarea și consolidarea păcii

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD