Blog


Un sistem informațional de înaltă clasă aduce transparenţă şi credibilitate în alegerile din Republica Moldova

de

SIASA este nucleul câtorva aplicaţii informatice care asigură precizia datelor şi promovează transparenţa în alegeri. Actualmente SIASA este transformat într-un sistem interoperabil cu alte registre informaţionale de stat.

Ora 21:00 în seara zilei alegerilor din Republica Moldova, secţiile de votare se închid. Cu toate acestea, cea mai asiduă muncă abia începe. Membrii birourilor electorale încep numărarea buletinelor de vot. Cetăţenii aşteaptă nerăbdători dimineaţa zilei următoare ca să afle rezultatele preliminare. Aşa era realitatea până nu demult, anul 2014.

Acum, un sistem informațional performant îi permite Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova să colecteze electronic, în timp real, toate rezultatele votării, precum şi procesele verbale ale birourilor electorale, şi să anunţe rezultatele preliminare ale scrutinului în cel mult 3 ore.

Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”, cunoscut mai bine cu denumirea abreviată SIASA, a fost dezvoltat cu sprijinul Programului pentru Democraţie implementat de PNUD cu suportul financiar oferit de Guvernul Suediei şi al Norvegiei. Acest sistem informațional este unic în regiune, fiind identificat de ţările din vecinătate drept un exemplu remarcabil pentru sporirea calităţii şi transparenţei în gestionarea alegerilor.

Pe lângă prezentarea on-line a rezultatelor preliminare, SIASA beneficiază și de alte avantaje importante:

 • excluderea posibilităţii de a vota dublu;
 • eliminarea duplicărilor în listele electorale;
 • reducerea numărului de alegători de pe listele suplimentare;
 • afişarea permanentă, în timp real, a prezenţei la vot a alegătorilor din ţară şi de peste hotare;
 • reducerea la minim a erorilor legate de factorul uman.

Pentru prima dată CEC a utilizat SIASA în timpul alegerilor parlamentare desfăşurate în luna noiembrie 2014. Cu regret, din cauza suprasolicitării sistemului, acesta a cedat peste 2 ore după lansare. Totuşi, experienţa respectivă nu a pus capăt încercărilor de a pune pe roate sistemul. Dimpotrivă, atât CEC, cât şi partenerii de dezvoltare au identificat paşii concreţi care au transformat acest aparent eşec într-o finalitate de succes:

 • a fost dezvoltată şi implementată o arhitectură de sistem absolut nouă;
 • au fost desfăşurate teste de performanță și stabilitate;
 • unele aplicaţii SIASA au fost reproiectate, iar altele noi au fost elaborate.

La alegerile generale locale din anul 2015 sistemul a funcţionat impecabil. La alegerile prezidenţiale recente din 2016 aşteptările au fost depăşite: în premieră, datele despre prezenţa la vot a cetăţenilor din ţară şi de peste hotare au fost disponibile în timp real. Au fost puse la dispoziţie rezultatele preliminare în detaliu: profilul alegătorilor (genul, vârsta, procentul prezenţei la vot în fiecare localitate), profilul concurenţilor electorali (genul, vârsta, procentul total de voturi acumulate în favoarea fiecărui candidat, procentul de voturi acumulate în favoarea fiecărui candidat per localitate). Aceste date statistice au fost comunicate pe larg de majoritatea posturilor TV în ziua alegerilor. De asemenea, datele se bucură de o mare apreciere din partea centrelor de sondare, analiză și cercetare, fiind utilizate ulterior pentru studii comparative.

“Am remarcat un sistem electronic pentru gestionarea alegerilor care a funcţionat foarte bine, fără incidente, atât în capitala ţării, cât şi în celelalte localităţi urbane şi rurale”, a menţionat Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European.

“Aş vrea să mă refer în mod special la buna performanţă a Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”. Acesta este un success de anvergură pentru sistemului electoral din Republica Moldova. Este extrem de important de obţinut rapid rezultatele alegerilor. Rezultatele votării sunt expediate direct către CEC, fiind excluse orice alte mijloace”, a menţionat Alexander Kinev, membru al Misiunii de observare a Adunării parlamentare CSI.

Noi, cei de la PNUD Moldova, suntem mândri pentru contribuţia adusă care a poziţionat CEC a Republicii Moldova printre liderii de talie internațională în dezvoltarea şi utilizarea instrumentelor IT pentru gestionarea alegerilor.

În prezent, ţările vecine îşi exprimă interesul de a învăţa din experienţa Republicii Moldova, grație faptului că acest sistem informațional este unul dintre puţinele exemple similare, utilizate pe plan internaţional.

În continuare am enumerat doar câţiva primi paşi pentru a fi luați în calcul înainte de a vă implica într-un astfel de proiect:

 • Realizaţi un studiu de fezabilitate. Veţi beneficia de soluţii şi recomandări reale vizavi de punctul de pornire în direcţia alegerilor asistate de TI;
 • Identificaţi registrele de stat care oferă date oficiale precise despre cetăţenii incluşi în listele electorale;
 • Elaboraţi o foaie de parcurs şi încurajaţi CEC să coordoneze procesul şi să coopereze cu alte instituţii de stat deținătoare de date oficiale (Ministerul Tehnologiei Informaţiei, Serviciul Stare Civilă, Autoritatea (cadastrală) pentru confirmarea adresei, Ministerul Justiţiei, etc.) din ţara Dvs.
 • Alocaţi timp pentru testarea şi pilotarea noului sistem.

Doriţi să cunoaşteţi mai multe despre SIASA din Republica Moldova? Ne-ar plăcea să comunicăm. Scrieţi-ne.

Articol pentru blog Moldova Guvernarea și consolidarea păcii Alegerile

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD