Blog


Vreți să implicați Parlamentul în combaterea corupţiei? Iată 5 paşi de urmat

de

Anul trecut, o competiție foto a încurajat copii să deseneze ce înseamnă pentru ei corupția.

Conform Indicelui de percepere a corupţiei întocmit de Transparency International (2016), Moldova se clasează pe locul 103 (din 168 de ţări ale lumii), adică este una din cele mai corupte țări din Europa.

Atunci când vorbim despre corupţie, ne referim adesea la corupţia la nivel de Executiv şi la rolul cetăţenilor în abordarea acestui fenomen, însă care este rolul deputaților?

În ultimă instanță, deputații exercită funcția de control asupra instituțiilor executive, inclusiv față de elaborarea şi executarea bugetului, respectării cadrului legal și tot ei verifică dacă măsurile întreprinse sunt în interesul femeilor și bărbaților. Știind toate acestea, are rost să mai discutăm despre cât e important să îi implicăm în activități anticorupție?

Clasarea Republicii Moldova în funcţie de valoarea Indicelui de percepere a corupţiei întocmit de Transparency International pentru anii 1999 – 2015.

La PNUD Moldova am lucrat intens cu principalele instituţii-cheie (reprezentând oferta) responsabile pentru combaterea corupţiei. Obiectivul nostru este să le sporim gradul de conştientizare şi să-i facem mai receptivi pentru reducerea şi abordarea tuturor nivelurilor de corupţie.

În anul 2016, cu suportul PNUD, Parlamentul a elaborat şi a aprobat un plan de acţiuni anticorupţie. Implementat cu bună credință,  planul va avea un efect semnificativ în lupta contra corupției.

Totodată, lucrăm cu cetățenii (reprezentând cererea) crescând vizibilitatea impactului negativ pe care corupţia îl are asupra vieții lor de zi cu zi.  Deşi doar presiunea din partea cetățenilor nu este suficientă, totuşi aceasta poate face diferența.

Dacă vrem ca cetăţenii să influențeze activităţile Legislativului, trebuie să ne asigurăm că activitatea Parlamentului este absolut transparentă – de la felul în care deputații votează iniţiativele legislative până la modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

Iată 5 paşi pe care fiecare cetăţean activ ar trebui să-i întreprindă pentru a angaja parlamentarii în combaterea corupţiei.

  1. Informaţi-vă despre activitatea Legislativului şi a deputaților, urmărind ședințele publice transmise on-line. Cereţi acces la documentele despre activităţile parlamentare prin intermediul platformelor electronice.
  2. Dialogaţi cu deputații individual prin intermediul scrisorilor/mesajelor sau vizitând Oficiul teritorial de informare a Parlamentului pentru a pune în discuţie impactul corupţiei asupra vieţii dvs., în special, atunci când abuzurile vin din partea parlamentarilor sau staff-ului acestora.
  3. Organizaţi-vă împreună cu alţi cetăţeni în grupuri civice şi de presiune pentru a urma o agendă clară care promovează transparenţa şi responsabilizarea parlamentarilor.
  4. Participaţi la consultările publice şi audierile organizate de comisiile parlamentare permanente pentru a prezenta opiniile grupurilor marginalizate, cum ar fi femeile, tinerii șomeri, persoanele cu nevoi speciale şi  minorităţile.
  5. Iniţiaţi petiţii care să încurajeze parlamentarii să promoveze legislaţia anticorupţie şi controlul parlamentar, prin interpelări sau comisii de anchetă.

Puteți sugera alte sfaturi pentru combaterea corupției din ţara dvs.? Împărtășiți-le în comentarii!

Articol pentru blog Moldova Guvernarea și consolidarea păcii Anticorupția

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD