16 proiecte de succes au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică, ediţia a VI-a

16 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi a eficienţei energetice au fost premiate vineri la Gala Moldova Eco-Energetică. La ceremonie, aflată la a VI-a ediţie, au participat peste 400 de invitaţi, reprezentanţi ai conducerii de vârf a Republicii Moldova, miniştri, ambasadori, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile.

Discuția publică ”10 ani uniți împotriva violenței!” creează parteneriate strategice în vederea combaterii violenței față de femei și violenței în familie

Pe 30 noiembrie 2016, Platforma comună de dialog a deputatelor din Parlamentul Republicii Moldova și Coaliția Națională ”Viața fără violență în familie” au organizat discuția publică ”10 ani uniți împotriva violenței!”.

Cea de-a treia ediţie a Forumului pe Inovaţii în Guvernare a fost dedicată reformei administrației publice centrale

Cea de-a treia ediție a Forumului pe Inovații în Guvernare a avut în vizor cum poate sectorul public deveni mai receptiv la nevoile cetățenilor și cum poate fi avansată reforma administrației publice centrale. Evenimentul a fost organizat de Laboratorul de Inovații Sociale din Moldova (MiLab).

Parlamentul Republicii Moldova s-a angajat să lupte împotriva violenței față de femei și fete

Deputați și angajați ai Parlamentului Republicii Moldova s-au alăturat campaniei globale a Organizației Națiunilor Unite UNiTE – campanie de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen.

Republica Moldova va avea un nou Plan Naţional în domeniul Drepturilor Omului

Republica Moldova va avea un nou Plan Naţional în Domeniul Drepturilor Omului pentru a realiza în practică recomandările adresate ţării de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU) 2016. Acest angajament a fost luat de autorităţi, societatea civilă şi partenerii de dezvoltare în cadrul unei conferinţe internaţionale, desfăşurată la Chişinău în perioada 22-23 noiembrie 2016.

Primul laborator de testare a biocombustibililor solizi a fost acreditat

Laboratorul de biocombustibili solizi din cadrul Universităţii Agrare este în prezent singurul laborator din R. Moldova a primit acreditare pentru a testa parametrii fizici şi chimici ai biocombustibililor. Acreditarea a fost obținută în noiembrie 2016. Laboratorul a beneficiat de echipament modern în valoare de circa 100.000 EURO din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Secretariatul Parlamentului tinde spre un management al resurselor umane sensibil la dimensiunea de gen

28 de angajate și angajați ai Secretariatului Parlamentului R. Moldova au fost instruiți în domeniul managementului resurselor umane și cum poți încorpora dimensiunea de gen în practici și politici de personal. Aceasta în condițiile în care, potrivit primului raport de audit de gen în Parlament, elaborat de PNUD în 2015, în secretariatul Parlamentului femeile constituie 2/3 din numărul angajaților.

Peste 56% dintre familiile din R. Moldova își încălzesc casele cu sobe individuale

Peste 56% dintre familiile din R. Moldova își încălzesc locuințele cu sobe individuale, iar în perioada rece a anului nu-și încălzesc întreaga suprafață a imobilului. Doar 22,4 % din moldoveni au acces la sistemul centralizat de încălzire.

[ISTORIE DE SUCCES] Migranţi, dar voluntari acasă

Asemeni Tatianei, mulţi dintre moldovenii plecaţi sunt urmăriţi de dorul de casă şi se implică în activităţi de voluntariat pentru comunităţile de unde provin. „Atunci când sunt departe de casă, dorul este foarte puternic, iar momentul revenirii acasă este cel mai frumos şi emoționant lucru trăit de fiecare dată. Am plecat din localitatea de baştină, dar a venit timpul ca deja eu să ajut satul meu natal cu aptitudinile şi cunoștințele acumulate”, susţine Tatiana.

[ISTORIE DE SUCCES] Pensionarii din Moldova cer dreptate

După destrămarea Uniunii Sovietice, arhivele unor întreprinderi sau chiar ale unor sate întregi, sunt de negăsit. Mii de oameni au plătit contribuțiile sociale, dar, din cauză că reforma sistemului de pensii din Moldova trenează, pensiile lor rămân la un nivel minim. Alții nu pot dovedi oficial că au lucrat toată viața și așteaptă cu disperare și teamă vârsta de pensionare.

[ISTORIE DE SUCCES] Moldova: Parcul Național Orhei – de la neglijare până la recunoaștere drept patrimoniu mondial

Nu cu mult timp în urmă, Republica Moldova – neavând nici munți și nici coaste maritime – era considerată a fi privată de atracții turistice. Chiar și cetățenii țării nu realizau faptul că dispun de o comoară naturală excepțională chiar în inima țării, doar la 50 km de capitală.

[BLOG] Vor schimba laboratoarele regulile de joc pentru guvernare?

Procesul de guvernare s-a schimbat dramatic în ultimul deceniu. Apariția tehnologiilor noi, extinderea spațiului democratic și apariția cetățenilor experți, împreună cu înțelegerea tot mai bună a complexității provocărilor de dezvoltare, marchează trecerea pronunțată la forme distribuite de guvernare, cu guverne-facilitatori și co-crearea soluțiilor aflate în centrul unui astfel de sistem.

[BLOG] Serviciul public în Moldova: oare e timpul să analizăm corupția prin lentila de gen?

Corupția creează inegalități profunde, pune în pericol oportunitățile și are un impact negativ asupra calității vieții oamenilor și respectării drepturilor omului – aceasta este bine cunoscut de toată lumea.

[BLOG] Vreți să implicați Parlamentul în combaterea corupţiei? Iată 5 paşi de urmat

Conform Indicelui de percepere a corupţiei întocmit de Transparency International (2016), Moldova se clasează pe locul 103 (din 168 de ţări ale lumii), adică este una din cele mai corupte țări din Europa.